Hrvatska
StoryEditor

‘Ništa se nije promijenilo već 20 godina, pa zašto bi se baš sad mijenjalo?‘

29. Travanj 2016.

Prvih 100 dana Vlade prošlo je svakako. Puno svega i svačega. Poslovni anđeli i investitori dali su svoju ocjenu, odnosno pokušali su s obzirom na to, kako kažu, Vlada nije učinila ništa.

- Šteta je sto je prvih 100 dana i ove vlade prošlo u kadroviranju i "snimanju stanja". Najave koje čujemo cijenim pozitivnima, ali čekam prve rezultate. Znam da oni ne mogu doći brzo, ali postoji puno stvari koje mogu biti pokrenute, kako bi svi zajedno mogli očekivati proklamirane rezultate i reforme. Žao mi je da se Vlada dala uvući u priče koje ne koriste nikome, priče o prošlosti, skandalima, o tome tko je više kriv za postojeće stanje i slično – kaže Saša Cvetojević, poduzetnik i investitor.

- Ne mogu ih ocijeniti jer mislim da se još uvijek nije napravilo ništa. Puno je najava, puno je priča, ali niti jedna konkretna stvar nije napravljena – kaže Hrvoje Prpić.

Ističe da budući da se u Vladi nalaze dvije osobe koje imaju impresivan CV - Tihomir Orešković i Zdravko Marić, očito je da javnost nije u potpunosti upoznata s problemima u kojima se država nalazi.

- Vjerujem da su problemi puno veći i da premijer i ministar financija gase neku vatru koje nismo ni svjesni i ne stignu se baviti drugim stvarima. Dakle, da zaključim, mislim da je Vlada napravila sve sto je mogla – jasan je Prpić.

Cvetojević ocjenjuje kako su najave koje dolaze dobre, no nesklad partnera, kako unutar Domoljubne koaliciije, tako i između Mosta i HDZa, ruši kredibilitet Vlade i povjerenje građana da se išta od navedenog može provesti.

- Primjer je istup jedne ministrice protiv druge, na otvorenom dijelu sjednice Vlade. Ako nemate potpunu podršku za prve poteze ni unutar Vlade, kako očekivati širu podršku i povjerenje ostalih dionika? Drugi primjer je neslaganje oko reforme jedinica lokalne samouprave, a to pitanje je po mnogim istraživanjima jedno od onih koje građane izuzetno zanima – smatra Cvetojević.

Prpić napominje kako su možda i napravljene neke dobre stvari, ali nisu prezentirane javnosti te savjetuje Vladi da hitno poraditi na svom PR-u.

Oba naša sugovornika imaju nade i očekivanja o drugih 100 dana. - Jedno su moje nade, a drugo očekivanja. Moja nada je da se smanji broj zaposlenih u državnoj upravi za barem upola, da se privatiziraju sve tvrtke u kojima država ima svoje vlasništvo i da se taj novac iskoristi za smanjenje duga. Moja nada je i da se prosječno vrijeme rješavanja sudskih sporova svede na manje od mjesec dana te da se deficit u budžetu smanji na ispod 1 posto. Očekivanja su daleko, daleko manja. Ako dođe do privatizacije 50 tvrtki u državnom vlasništvu to će biti puno više nego očekujem, a od ostalih stvari ne očekujem ništa jer se ništa nije promijenilo već 20 godina, pa zašto bi se bas sad mijenjalo? – zaključuje Prpić.

Cvetojević ističe kako je idućih 100 dana pravi test.

- Ako stanje ostane isto i ne krene se odlučno u reformu javne uprave, teritorijalnog ustroja, debirokratizaciju i novi Hitrorez koji bi smanjio broj propisa koji svojim djelovanjem koče razvoj gospodarstva i otežavaju život stanovništvu - mislim da Vlada neće dočekati jesen u ovom sastavu – zaključuje Cvetojević.

25. travanj 2024 10:56