11. veljača 2016.

Niti Pariz, niti London - Zadar je najbolja europska destinacija 2016.

Glasovanja je trajalo od 20. siječnja, a od ukupno 288.992 glasova Zadar je dobio gotovo svaki peti glas odnosno njih 57.616.

Zadar je najbolja europska destinacija 2016. godine, a tu je titulu osvojio glasovima čitatelja portala European Best Destination u konkurenciji 20 gradova, objavljeno je u četvrtak s tog portala. Glasovanja je trajalo od 20. siječnja, a od ukupno 288.992 glasova Zadar je dobio gotovo svaki peti glas odnosno njih 57.616. 

Poslije Zadra najviše su glasova osvojili Atena i Plovdiv, a uz te gradove u konkurenciji za prestižnu titulu European Best Destinations 2016. bili su i Prag, Amsterdam, Kotor, Bruxelles, Pariz, Novi Sad, Berlin, Beč, Edinburgh, Madrid, Rim, Barcelona, Nikozija, Azori, Nantes, London i Milano. Na tituli nabolje europske destinacije u 2016. godini Zadru i Zadranima je čestitao i ministar turizma Anton Kliman. 

- Ovo prekrasno priznanje čestitka je svim turističkim djelatnicima u Gradu Zadru, Zadarskoj županiji, a i šire. Nadamo se da će to biti motivacija za daljnje unaprjeđenje razvoja destinacije te poticaj drugim turističkim destinacijama diljem Hrvatske. Vi ste dokaz da se trud isplati!, poručuje ministar Kliman. 

European Best Destination je europska udruga sa sjedištem u Bruxellesu, nastala s ciljem promicanja kulture i turizma u Europi. U suradnji s turističkim uredima i udrugom EDEN, na europskoj i svjetskoj razini promovira se veće razumijevanje bogatstva, raznolikosti i kvalitete europskih destinacija. Od 2009. organizacija surađuje s većinom turističkih ureda u Europi te nagrađuje i ističe najposjećenije destinacije putem svoje web-stranice i društvenih mreža.