Hrvatska
StoryEditor

‘Nitko neće kraj Plitvičkih jezera sagraditi disco klub‘

24. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Na panelu naziva Hrvatska i investicije u 2013. koji se održao u sklopu Vern Foruma Nove (realne) investicije u 2013. godini, moglo se čuti o investicijskim barijerama u RH, primjerima uspješnih privlačenja stranih investicija i kako na njima učiti, te mjerama za postizanje bolje poduzetničke i investicijske klime.

Naime, na početku kalendarske godine svi akteri gospodarsko-političkog života i hrvatska javnost očekuju realizaciju nekih već najavljenih, ali i najave novih investicijskih projekata. Ministar poduzetništva i obrta Republike Hrvatske Gordan Maras izjavio je tako da se u Vladi pokušavaju stvoriti uvjeti za pokretanje investicija. -Kad se govori o teritoriju RH namijenjenom izgradnji, to se ne odnosi na prodaju rijeka ili šuma. To ne znači da će netko kraj Plitvičkih slapova sagraditi disco klub. Rad Vlade je transparentan. Crkva tu može dignuti galamu kakvu želi, ali postupci odlučivanja Vlade su transparentni. Jedina motivacija novog Zakona o strateškom investiranju jest da se pomaknu s nule oni projekti koji već i predugo stoje. Isto tako, ljudi koji su već ranije prodali svoju zemlju, bili su svjesni da je to dobra stvar i da znači nova radna mjesta- rekao je Maras navevši primjer projekta Vidove Gore na Braču koji, kako kaže, nema smisla stopirati jer je višestruko koristan. U taj sektor (turistički i zdravstveni) plasirati će se, kroz MPO 730 milijuna kuna što će ukupno činiti milijardu kuna investicija.

-Idemo na horizontalne potpore a ovo je prvi put da imamo potpore i za male i srednje poduzetnike. BDP pada zbog restrukturiranja u velikim industrijamai primjerice jer smo u brodogradnji umjesto 500 milijuna dolara ostvarili samo 100 milijuna dolara. Ja sam optimističan i vjerujem da će ove godine BDP završiti u plusu.-Burak Özügergin, veleposlanik Turske u Republici Hrvatskoj rekako je kako bi se Hrvati mogli ugledati na tursko iskustvo, odnosno iz te prakse pokupiti ono što je Hrvatima najsvrsishodnije.

-Mi smo u posljednjih 10 godina utrostručili svoj BDP ali tu moramo gledati dva aspekta. Prvi se odnosi an fizički aspekt, odnosno na geografski položaj, populaciju, prirodne resurse i slično. Drugi aspekt odnosi se na upravljanje te privlačenje ali i zadržavanje stranih investicija. Za to su važni kredibilitet, stabilnost i pouzdanje. Ne mislim da je fer kritizirati samo Vladu ali od nečega treba početi. Vlada bi morala moći predvidjeti kako će biti slijedeće ali i narednih desetak godina- Damir Vanđelić, direktor investicija Adris Grupe rekao je da je važno pripaziti na zakone i okolnosti te njihovu provjerljivost ali i izglede da se svi problemi riješe putem trgovačkih sudova.

-Nemoguće je predvidjeti što će se događati jer je sve vrlo međuovisno. Zakonom o strateškom investiranju ubrzava se postupak ali treba napomenuti kako se reinvestiranje dobiti ne bi smjelo oporezivati na isti način kako kod nekoga tko samo izvlači dobit. Mi zaboravljamo da mnoge kompanije u deinvesticijskom ciklusu nestaju. To znači da moraju nastati nove, ali ne na pepelu starih. Treba privući nove investicije i predstaviti nas na što atraktivniji način- rekao je Vanđelić. Na to se nadovezao Maras rekavši kako moramo raditi na konkurentnosti i na rasterećivanju gospodarstva.

-Zakon o poticanju investicija nudi za tri nova radna mjesta svakom mikropoduzetniku poticaje od tri do devet tisuća eura. Otkada je Zakon donesen je zabilježeno 49 takvih investicija u vrijednosti od 1,3 milijarde kuna. Ove godine planiramo to povećati za 9 milijardi kuna-dovršio je.

20. travanj 2024 05:56