Hrvatska
StoryEditor

Niže cijene roaminga od 30. travnja

22. Travanj 2016.

Od 30. travnja ove godine počinje zapravo prijelazno razdoblje za cijene roaminga koje će trajati do 14. lipnja 2017. godine, kada se planira potpuno ukidanje naplaćivanje roaminga ili naknade za ‘gostovanje‘ u inozemnim mrežama, ističu iz HAKOM-a

Od 30. travnja ove godine počinje primjena roaming uredbe EU, kojom se cijene komunikacijskih usluga putem mobilnih telefona na području EU/EEA određuju na osnovu cijena tuzemnih usluga svake države uvećanih za roaming naknade, izvijestili su u petak iz HAKOM-a.

- Od 30. travnja ove godine počinje zapravo prijelazno razdoblje za cijene roaminga koje će trajati do 14. lipnja 2017. godine, kada se planira potpuno ukidanje naplaćivanje roaminga ili naknade za ‘gostovanje‘ u inozemnim mrežama, ističu iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

To se prijelazno razdoblje s nižim cijenama roaminga od 30. travnja ove godine odnosi na zemlje EU-a te Island, Lihtenštajn i Norvešku. Objašnjavaju i da to znači da će cijene roaminga ovisiti o nacionalnoj tarifi koju je pojedini korisnik izabrao i bit će uvećane za roaming naknade unutar EU.

- To znači da će svaki hrvatski korisnik u roamingu plaćati uslugu sukladno tarifi koju je ugovorio sa svojim operatorom za domaći promet, a koju će njegov operator uvećati za odgovarajuću roaming naknadu, navode iz HAKOM-a.

Tako će se, po novom, za odlazne pozive u roamingu kao osnova za izračun koristiti cijena poziva prema drugim nacionalnim mobilnim mrežama i to prema cjeniku tarife koju je korisnik ugovorio, a na koju se dodaje naknada od najviše 47 lipa. Za dolazne pozive u roamingu, s obzirom na to da se u nacionalnom prometu ne naplaćuje dolazni poziv, cijena će biti uvećana samo za naknadu od najviše 10 lipa. Ostale roaming naknade, koje operatori mogu naplatiti uz redovnu cijenu, iznose do 19 lipa za SMS poruku do 47 lipa za jedan MB (megabajt) podatkovnog prometa.

- Bez obzira na domaće cijene usluga, ako operator naplaćuje roaming naknadu, najviša cijena usluge koju korisnik plaća ne smije biti viša od dosadašnjih 1,81 kuna/minuta za pozive, odnosno 0,57 kuna za SMS poruku te 1,90 kuna za jedan MB podatkovnog prometa, ističu iz HAKOM-a.

Najavljujući da će ukidanje roaming naknada, odnosno usluga roaminga po istim cijenama kao da se koriste tuzemne usluge (eng. roam like at home), stupiti na snagu sredinom lipnja iduće godine, iz HAKOM-a navode da je preduvjet za to donošenje provedbenih akata na razini EU o odgovarajućem veleprodajnom tržištu te kriteriju pravedne uporabe i održivosti novog modela ukidanja roaming naknada.

- Ti se akti trebaju donijeti u europskoj zakonskoj proceduri, u kojoj će sudjelovati i HAKOM, kao hrvatski predstavnik među europskim regulatorima, pri čemu će i dalje štititi interese hrvatskog tržišta koje karakterizira i veliki priljev turista iz EU zemalja tijekom ljetnih mjeseci, kako se ne bi dogodilo da zbog odluka na europskoj razini hrvatski korisnici snose posljedice u smislu povećanja domaćih cijena ili smanjenja kakvoće usluge, poručuju iz HAKOM-a.

HAKOM upozorava korisnike da ne odgovaraju na pozive s nepoznatih međunarodnih brojeva

Iz HAKOM-a su u petak upozorili korisnike mobilnih telefona da ne odgovaraju na pozive s brojevima (numeracije) +882 13800xxx, jer se najvjerojatnije, kako kažu, radi o pokušajima prijevare korisnika.

To je uočeno prema dijelu korisnika tijekom četvrtka, 21. travnja, u mreži jednog od operatora pokretnih elektroničkih komunikacija, pri čemu iz HAKOM-a ne navode o kojem se operatoru radi.

- Radilo se o kratkim pozivima koji su se korisniku prikazivali kao propušteni pozivi te se očekivao povratni poziv. Operator je u suradnji s HAKOM-om bez odgode onemogućio pristup prema navedenim brojevima, kako bi se spriječile štete i nekontrolirani troškovi koje pozivanje takvih brojeva može izazvati, objašnjavaju iz HAKOM-a.

HAKOM savjetuje korisnicima da na takve i pozive s nekih drugih ‘čudnih‘ brojeva ne odgovaraju već ih odmah prijave operatoru ili HAKOM-u, "kako bi se pokušaji prevare i neželjeni troškovi u što kraćem vremenu zaustavili i spriječili".

20. travanj 2024 03:03