14. ožujak 2016.

Njemačko tržište spremno za hrvatska vina, no moramo se brandirati kao zemlja vina i delikatesa

lider.media
lider.media

Osam hrvatskih vinarija predstavlja se na Međunarodnom sajmu vina i jakih alkoholnih pića „ProWein 2016.“ u Düsseldorfu od 13. do 15. ožujka u organizaciji HGK te u suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede.

U Njemačkoj se predstavljaju Vina Laguna, Vina Belje, Kutjevo, Badel 1862, Zlatan otok, Jako vino, Lagradi i Vinolog. Najveći hrvatski uvoznik vina iz Frankfurta Petar Budimir istaknuo je kako Hrvatska može prodati znatno veće količine vina na njemačkom tržištu, međutim nužno mora izgraditi brand Hrvatske kao vinske zemlje i kao zemlje delikatesa. 

- Bez stvaranja Hrvatskog imidža nemamo prilike nastupiti na ozbiljnom tržištu. Njemačka nas ne prepoznaje u značajnom segmentu kao zemlju iz kojeg dolaze proizvodi veće dodane vrijednosti poput delikatesa, vrhunskih vina, maslinovog ulja i ostalih prehrambenih proizvoda. Nema jasnog prepoznavanja hrvatskih vina kod Njemačkih gostiju koji ljetuju u Hrvatskoj zbog konzumiranja rinfuznog vina u ugostiteljskim objektima pa često gosti koji se vrate u Njemačku traže vina koja su konzumirana u Hrvatskoj, a ne znaju koja su, pojasnio je Budimir.

- Ovaj je sajam vrlo bitan za hrvatsko vinarstvo jer je to prilika da se hrvatska vina predstave profesionalnoj publici u Njemačkoj, ali i ostatku Europe i svijeta. Međutim, izuzetno je važan zbog daljnje izgradnje imidža novog branda hrvatskih vina Vina Croatia – Vina Mosaica. Vinari mogu otvoreno razgovarati s kupcima o plasiranju vina na zajedničko tržište EU, ali i nekih zahtjevnih svjetskih tržišta poput SAD-a, Kanade, Kine, Japana i drugih, rekao je tajnik Udruženja vinarstva pri HGK Igor Barbarić.

Inače, prema podacima HGK, Hrvatska je izvezla na ovo zahtjevno tržište prošle godine (I-XI 2015.) vina u vrijednosti 1,53 mil. eura te nam je Njemačka prvo izvozno tržište i čini 17 % u ukupnom izvozu hrvatskih vina. U istom smo razdoblju iz Njemačke uvezli vina u vrijednosti oko 2 mil. eura te je Njemačka na četvrtomu mjestu uvoznih tržišta. Ukupno gledajući 2015. u odnosu na 2014. godinu, uvoz vina se povećao za svega 2 %, dok izvoz ima tendenciju rasta od 3 %, što je pokazatelj jačanja i važnosti izvoza na ovo zahtjevno tržište. U strukturi izvoza hrvatskih vina najviše su zastupljena vina u bocama čiji je udio 84 % u prvih devet mjeseci 2015. godine, slijede pjenušava vina s 10 % i vina u posudama većima od dvije litre sa 6 %.

Na Proweinu nastupaju najznačajnije zemlje koje pokrivaju 80 % svjetske proizvodnje vina: USA 8 %, Argentina 6 %, Čile 4 %, Francuska 17 %, Italija 16 %, Španjolska 15 %, Njemačka 3 %, Južna Afrika 4 % itd. Tako proizvodnja vina zemalja članica Europske unije čini više od 60 % svjetske proizvodnje.