Hrvatska
StoryEditor

Norveška darovnica za poboljšanje kvalitete i učinkovitosti pravosudnog sustava

19. Prosinac 2015.

"Poboljšanje kvalitete i učinkovitosti pravosudnog sustava kroz razvoj infrastrukture i bolje upravljanje" naziv je predstavljenog projekta Ministarstva pravosuđa i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova u petak u Karlovcu

Projekt je vrijedan 5.382.751,74 eura, no u njemu s udjelom od 84,34 posto, odnosno 4.539.812,82 eura sudjeluje darovnicom Kraljevina Norveška iz svog "financijskog mehanizma 2009-2014". Preostali dio novca namaknut će se iz domaćih izvora, a prema riječima Ivana Perkovića, predsjednika Županijskog suda u Karlovcu, čija zgrada je već iseljena i upravo ulazi u opsežnu rekonstrukciju, iz norveške darovnice upotrijebit će se 3.220.000 eura, dok će ostatak do procijenjenog iznosa rekonstrukcije i modernizacije zgrade od 4.853.146,88 eura pokriti spomenuta ministarstva.

Otvorenju radova u Karlovcu uz veleposlanicu Kraljevine Norveške Astrid Versto nazočili su zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt, zamjenik ministra regionalnog razvoja Jakša Puljiz i pomoćnik ministra pravosuđa Ivan Crnčec. Tom prigodom je rečeno da se uz obnovu i rekonstrukciju zgrade Suda provodi, u suradnji s CEPEJ-om - Komisijom za učinkovitost pravosudnih sustava Vijeća Europe, i druga bitna komponenta kroz implementaciju smjernica SATURN na Općinskom sudu u Karlovcu, potpomognutim najsuvremenijim informatičkim sustavom. U sklopu tog pilot projekta unaprjeđenja sustava upravljanja vremenom sudova, stručnjaci CEPEJ-a, kazao je Ivan Crnčec, izradili su temeljem analize akcijski plan za poboljšanje donošenja presuda na Općinskom sudu u Karlovcu, a na osnovi kojeg će se i ostalim sudovima u Hrvatskoj predložiti aktivnosti za skraćenje trajanja sudskih postupaka. Sve to će biti sažeto u priručniku za suce koji će izraditi stručnjaci CEPEJ-a i predstaviti ga na 24 novoosnovana općinska suda. Posebna tehnička pomoć CEPEJ-a očitovat će se u razvoju standarda, normi i ocjenjivanja težine predmeta i korištenje mjerila za skraćenje trajanja postupaka, izračun potrebnog broja sudaca po pojedinoj vrsti predmeta, izračun okvirnog troška pojedine vrste predmeta, te spajanje podataka iz Okvirnih mjerila s ICMS sustavom radi ravnomjernije raspodjele predmeta u rad. 

Na varaždinskom Općinskom sudu, dodao je Crnčec, provedeno je već pilot-istraživanje zadovoljstva korisnika i odvjetnika radom toga suda, a podaci tog istraživanja koji su u obradi, bit će temelj za izradu Akcijskog plana.

Preostalim novcem iz norveške darovnice, kazao je Jakša Puljiz, sufinancira se uspostava Inovacijskog centra za pomorstvo u Šibeniku, te gradnja škole iz tzv. integriranog programa u Vukovaru.

Ovim darovnicama, kazala je veleposlanica Versto, Norveška, zajedno s Islandom i Lichtensteinom izdvaja sredstva kojima nastoji pomoći u smanjenju socijalnih i ekonomskih nejednakosti među zemljama članicama EU-a, a pristupanjem Hrvatske "Norveškom financijskom mehanizmu" 2014. godine sklopljeni su sporazumi temeljem kojih se ta pomoć i konkretno provodi, što se posebno odnosi na pravosuđe koje samo ako dobro funkcionira može biti i temelj zdravog demokratskog društva.

24. travanj 2024 06:39