Hrvatska
StoryEditor

Norveški model trostrane suradnje u Hrvatskoj

06. Srpanj 2015.

- Tripartitni socijalni dijalog označava novi početak u izgradnji socijalnog partnerstva. Socijalnim dijalogom naučit ćemo kako stvoriti stabilno društvo. Jedna od najvažnijih vrijednosti društva je naučiti slušati druge. Tako nastaje kultura povjerenja i međusobnog uvažavanja - izjavio je Mirando Mrsić, ministar rada i socijalne skrbi nas na današnjem otvaranju konferencije ’Dijalogom do uspjeha’ održanom u zagrebačkom hotelu International.

Konferencija je održana povodom završetka projekta ’ Jačanje tripartitnog socijalnog dijaloga u Hrvatskoj’ kojeg provodi Ministarstvo rada i mirovinskog sustava u suradnji sa Savezom samostalnih Sindikata Hrvatske, Hrvatskom udrugom poslodavaca, te Norveškom konfederacijom sindikata.

Ovaj projekt nastao po uzoru na norveški model temelji se na ideji trostrane suradnje Vlade Republike Hrvatske, sindikata i udruge poslodavaca na rješavanju gospodarskih i socijalnih pitanja i problema i uključenosti u raspravu i provedbu temeljnih gospodarskih i socijalnih reformi, polazeći od činjenice da su socijalni dijalog i poželjan konsenzus djelotvorniji način od jednostranog donošenja odluke i rješenja.

- Ovdje dogovorene vrijednosti trebale bi ostati obavezujuće za sve prisutne i trebale bi biti početak za nas novog razdoblja dijaloga - izjavio je na konferenciji Mladen Novosel, predsjednik Samostalnih sindikata Hrvatske.

Slično misli i Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

– Kada dijaloga nema događa se scenarij Grčke. Za vrijeme tranzicije često se događalo da dijalog preraste u monolog. Toga više ne smije biti. Zato smatram da je ovaj projekt veliki korak naprijed u poboljšanju socijalnog dijaloga- zaključuje Majetić.

07. svibanj 2024 10:10