Hrvatska
StoryEditor

Nova kampanja Hanfe - Laka zarada?

03. Prosinac 2015.

Kako zaraditi milijun kuna? Želiš brzu i laku zaradu na financijskim tržištima? Laka zarada? To su pitanja koja mnogi od nas postavljaju i pretraživanjem na internetu to pokušavaju i postići. Stotine tisuća oglasa objavljuje se na internetu nudeći trgovanje nekim financijskim proizvodima, valutama i slično.

Mnogi su se ‘zakačili‘ na takve oglase i izgubili novac. Prema rezultatima studije francuskog nadzornog tijela za tržišta kapitala (Autorité des marchés financiers - AMF) o prinosima koje su u četverogodišnjem razdoblju ostvarili mali ulagači koji su trgovali pojedinim financijskim proizvodima pokazali su sljedeće: 89 posto ulagača ostvarilo je gubitak, prosječni gubitak po ulagaču iznosi gotovo 10.900 eura, njih 13.224 izgubilo je 175 milijuna eura, a preostalih 1.575 ulagača ostvarilo je dobit od 13,8 milijuna eura.

Pitanje s početka teksta odlučio je iskoristiti i hrvatski regulator tržišta kapitala. Naime, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) pokrenula je edukativnu kampanju kojoj je cilj ukazati na važnost informiranosti i poznavanja rizika prilikom korištenja financijskih usluga. Kampanja se provodi na internetu preko pretraživačkih servisa i bannera na kojima je postavljena ‘lažna reklama‘ za izmišljene financijske proizvode („KPN“), a preko kojih se osobe upućuje na posebnu internetsku stranicu Hanfe

- Kampanja je dobro odjeknula i privukla interes javnosti te je već zabilježeno oko 8.000 posjeta toj stranici, a sama kampanja je nastavak sveobuhvatnih aktivnosti Hanfe kojima se u široj javnosti pokušava ukazati na važnost financijske edukacije, neke od drugih aktivnosti Hanfe na tom području su objava edukativnih brošura te sufinanciranje prvog nacionalnog istraživanja financijske pismenosti zajedno s HNB-om, stoji u priopćenju Hanfe. 

19. travanj 2024 12:51