Hrvatska
StoryEditor

Nova lista potencijalno opasne hrane

14. Lipanj 2012.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je u Narodnim novinama (NN) Listu hrane i hrane za životinje neživotinjskog podrijetla, koja predstavlja poznatu ili prijeteću opasnost te podliježe povećanom broju službenih kontrola pri uvozu, izvijestili su danas iz toga ministarstva.

Na toj listi, napominju, ne nalazi se ‘opasna hrana‘ koja može ugroziti zdravlje i život potrošača, već određena hrana i hrana za životinje podrijetlom iz određenih zemalja za koju je procjenom rizika utvrđeno da bi mogla predstavljati opasnost te upravo iz toga razloga podliježe povećanom broju službenih kontrola pri uvozu. Na taj način je osiguran uvoz samo one hrane odnosno hrane za životinje koja je sigurna za konzumaciju odnosno hranidbu, navodi se u priopćenju iz tog ministarstva.

Lista se redovito mijenja, sukladno izmjenama Dodatka I. Uredbe (EZ) br. 669/2009. Najnovija lista, objavljena u Narodnim novinama br. 65/12 od 13. lipnja, drugo je izmijenjeno izdanje od početka godine i usklađena je s važećom provedbenom Uredbom Komisije (EU) br. 294/2012, kojom se mijenja i dopunjuje Dodatak I. Uredbe (EZ) br. 669/2009.U odnosu na prethodnu, objavljenu u NN-u br. 33/12, nova se razlikuje u nekoliko proizvoda koji više ne podliježu povećanom broju službenih kontrola na sudan bojila pri uvozu, poput paprike iz roda Capsicum annuum (mljevene ili drobljene), proizvodi od chillija (curry), kurkuma (Curcuma longa) i crveno palmino ulje.

S druge strane, učestalost fizičkog i identifikacijskog pregleda pošiljki pri uvozu povećava se za curry listove iz Indije, paprike iz roda Capsicum annuum (mljevene ili drobljene), proizvodi od chillija (curry), muškatni orašćići (Myristica fragrans), macis (Myristica fragrans), đumbir (Zingiber officinale), kurkuma (Curcuma longa) iz Indije.

Kontrolu hrane i hrane za životinje koja se nalazi na listi pri uvozu provodi granična sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja i granična veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede. Tek po završetku pregleda i dobivanja potrebnih analitičkih izvješća o udovoljavanju hrane i hrane za životinje odredbama važećih propisa, nadležna granična inspekcija dopušta daljnji prijevoz pošiljke, a carinska služba pušta pošiljku u slobodni promet, navodi se, između ostaloga, u priopćenju.

24. travanj 2024 10:15