Hrvatska
StoryEditor

Nova luka u Sisku bit će logistički centar industrijske proizvodnje

14. Prosinac 2012.

Uređenje plovnog puta sedmog koridora nije samo interes Hrvatske, nego i njezina međunarodnog okruženja kako bi se mogle iskoristiti sve prednosti riječne plovidbe nakon ulaska ulaska u Europsku uniju (EU) pa Hrvatska u ostvarenju tog projekta može računati i na izdašnije strukturne fondove EU-a, istaknuto je danas u Sisku na predstavljanju projekta tehničke pomoći za master-plan nove luke u tom gradu.

Svrha tog projekta, vrijednog 1,4 milijuna eura, jest pridonijeti razvoju riječnog prometa na Savi izradom master-plana nove sisačke luke.

Master-plan uključuje studiju izvodljivosti, analizu troškova i dobiti te studiju utjecaja na okoliš, a u sklopu tog projekta izradit će se i prijava za financiranje izgradnje luke novcem Europske unije, što čini okosnicu daljnje realizacije nove luke u Sisku. Taj je projekt počeo krajem kolovoza ove godine i trajat će do rujna 2013.

Kako je istaknuto danas u Sisku na info-danu projekta, na kojemu su bili predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Delegacije Europske unije u Hrvatskoj i sisačke Lučke uprave, troškovi riječnog prometa iznose samo 17 posto troškova cestovnog prometa ili 50 posto željezničkoga, a riječni je prijevoz sedam puta ekološki prihvatljiviji od drugih oblika prijevoza.

Nova luka u Sisku bit će logistički centar lokalne i regionalne industrijske proizvodnje i trgovine te zamašnjak zapošljavanju, a riječ je, kako je rečeno, o potpuno novoj lučkoj infrastrukturi čija se izgradnja predviđa u široj zoni Siska na Savi.

-Osim za Hrvatsku, izgradnja nove luke je važna i za naše međunarodno okruženje, posebno BiH i Sloveniju. Zbog toga smo već pristupili potpisivanju međudržavnih sporazuma o uvjetima plovidbe. Naše je ministarstvo pripremilo još šest projekata unutarnje plovidbe koji su u ostvarenju dobili prioritet. Jedan od važnijih je i uređenje međunarodnoga plovnog puta Save, što je zapravo i preduvjet za izgradnju nove luke u Sisku- rekao je voditelj sektora za unutarnju plovidbu Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Janko Brnardić.

Na sastanku u Sisku bili su i mogući korisnici riječnog prometa te izvođači radova.

27. travanj 2024 23:30