Hrvatska
StoryEditor

Nova nacionalizacija - Lov na nekretnine izbrisanih tvrtki

29. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Grad Trogir pokušava uknjižiti se na nekretnine koje su pripadale (ili pripadaju?) tvrtkama koje su osnovali stranci, a koje su izbrisane iz sudskog registra zato što tri godine nisu podnijele izvještaj o poslovanju.

Tu smo informaciju dobili od izvora koji dobro poznaje prilike na tom području, a prođe li taj obrazac uknjižbe, mogao bi se primijeniti na sve izbrisane tvrtke s imovinom, neovisno jesu li ih osnovali stranci ili hrvatski državljani.

Prema toj informaciji, Grad Trogir pokušava pravni temelj naći u članku 20. Zakona o nasljeđivanju, koji regulira situaciju kada fizička osoba umre, a nema nasljednike. Zagrebački odvjetnik Miroslav Plišo tvrdi da se nijedna jedinica lokalne samouprave (JLS) ne može pozvati na taj zakon jer se on tiče fizičkih, a ne pravnih osoba. Istog je mišljenja i pravni stručnjak dr. Hrvoje Kačer, koji kaže da to nije ispravno jer nitko (osim uvjetno rečeno tvrtke) nije umro i nema ostavinskog postupka. Možda je pak najvažnije da je stajalište tih odvjetnika identično odgovoru Ministarstva pravosuđa.

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Lidera

19. travanj 2024 22:14