Aktualno Hrvatska Preporučeno

Nova pravila za teleoperatere: Određene maksimalne cijene poziva i SMS-a

HAKOM
Lider
Autor Lider

Europska reforma regulatornog okvira za elektroničke komunikacije donosi ograničenja cijena minuta razgovora i SMS poruka za teleoperatere.

Maloprodajna cijena telefonskih poziva i SMS poruka koje se upućuju unutar država članica Europske unije neće smjeti premašivati 1,77 kuna po minuti za pozive te 0,56 kuna po jednoj SMS poruci. Ove cijene uključuju PDV i odnose se na  fizičke osobe.

Regulacija maloprodajnih cijena telefonskih poziva i SMS poruka primjenjivat će se od 15. svibnja 2019. HAKOM će prije primjene ove regulacije upoznati krajnje korisnike sa svim detaljima.

Zakonodavne akte koji se bave tim područjem i stvaranjem Jedinstvenog digitalnog tržišta potvrdilo je Vijeća ministara EU za promet, telekomunikacije i energetiku u Briselu. Između brojnih novosti koje Zakonik donosi ističu se mjere kojima se potiču investicije u mreže vrlo velikog kapaciteta, odredbe o dodjeli radiofrekvencijskog spektra kojima se nastoji ubrzati razvoj 5G mreže te odredbe o simetričnoj regulaciji pristupa mrežama, kojima se želi osnažiti tržišno natjecanje.

U odnosu na prava krajnjih korisnika, predviđa se uspostava jedinstvenog seta pravila zaštite prava krajnjih korisnika unutar cijele EU, pri čemu države neće moći propisivati niti strože niti blaže mjere. Za države članice koje imaju strože mjere zaštite predviđa se prijelazno razdoblje u kojem mogu te mjere zadržati na snazi. Također se predviđa djelomično proširenje odredbi o zaštiti krajnjih korisnika i na usluge koje nisu tradicionalne komunikacijske usluge, kao što su OTT usluge koje se pružaju putem interneta, poput npr. aplikacija za slanje poruka.

Također treba istaknuti i novosti u odredbama o jedinstvenom europskom broju za hitne slučajeve (112). Države članice imat će obvezu uspostave javnog sustava za obavještavanje o opasnostima, putem kojeg će se korisnicima na njihove mobilne telefone slati obavijesti o prirodnim katastrofama ili drugim značajnim opasnostima u području u kojem se nalaze. Ove odredbe države članice trebat će usvojiti u roku od tri i pol godine od stupanja Zakonika na snagu.

Komentari