Korona i biznis
30. rujan 2016.

Nova Uprava Narodnih novina pokrenula procese za smanjivanje štete

Nova Uprava Narodnih novina pokrenula je procese koji bi u kratkom vremenu trebali smanjiti negativne poslovne trendove, odnosno prozročenu štetu koja je nastala zbog samostalnih pogrešnih poslovnih procjena bivšeg predsjednika Uprave, ističe se iz te državne tvrtke. Glavna skupština Narodnih novina, koju čini tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić, u četvrtak je prihvatila razloge Nadzornog odbora te tvrtke za prošlotjedni opoziv predsjednika Uprave Davora Čovića i za imenovanje nove Uprave te, kako su iz Ministarstva gospodarstva naveli u priopćenju, izglasala nepovjerenje Upravi.

Nadzorni odbor tvrtke prošli je tjedan opozvao Čovića te za novog predsjednika Uprave Narodnih novina imenovao Svebora Mariona, a za člana Uprave Đuru Kordića, dosadašnjeg člana Nadzornog odbora.

Ministar Panenić, kao glavna skupština, opozvao je u četvrtak članove Nadzornog odbora Narodnih novina te imenovao nove članove tog tijela.

"Nova Uprava Narodnih novina pokrenula je procese koji imaju za cilj u kratkom vremenu smanjiti negativne poslovne trendove društva, a da se pritom ne ugrozi poslovanje. U prvom je planu smanjenje nepotrebnih troškova, racionalizacija poslovanja na svim razinama te korekcija nepovoljnih ugovora, koji su do sada bili poslovna tajna i nisu bili dostupni cijeloj Upravi. Nova Uprava suočila se s mnogim poslovnim procesima za koje se nije znalo te je potrebno više vremena kako bi se utvrdilo točno stanje poslovanja Narodnih novina", kaže se u odgovoru Uprave na upit Hine.

U svojem je odgovoru Uprava navela i razloge koji su pridonijeli lošem poslovanju tvrtke tijekom 2015. godine te u prvom polugodištu ove godine. Uzroci lošeg poslovnog rezultata Narodnih novina, ističu, najvećim dijelom leže u više pogrešnih poslovnih odluka i projekata donedavnog predsjednika Uprave, koji ne donose dobit nego generiraju gubitak.

"Te poslovne odluke donošene su samostalno od strane bivšeg predsjednika Uprave, bez konzultacija i obavijesti prema ostalim članovima Uprave. Takve samostalne odluke uvelike su pridonijele negativnom poslovanju Narodnih novina, koje su u prvih šest mjeseci ove godine ostvarile gubitak od 17,18 milijuna kuna", navodi se u odgovoru Uprave.

Dio medija navodi kako je, smjenivši članove Nadzornog odbora te državne tvrtke, odnosno imenujući novi Nadzorni odbor, tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić vjerojatno prekršio nekoliko zakona kojima je propisano da u tvrtkama od posebnog državnog interesa Vlada, na prijedlog Povjerenstva za upravljanje strateškim trgovačkim društvima, predlaže kandidate za upravna i nadzorna tijela.

Panenić je sinoć na HTV-u izjavio kako je bivši potpredsjednika Vlade Tomislav Karamarko opstruirao imenovanja novih nadzornih odbora tvrtki u državnom vlasništvu te potvrdio da su članovi Nadzornog odbora Narodnih novina (u veljači ove godine) stavili svoje mandate na raspolaganje.

"Međutim, tijekom ovog razdoblja, Nadzorni odbor nije funkcionirao, sudjelovao u radu, kontrolirao zakonitost rada Uprave i došli su do 17 milijuna kuna gubitka", rekao je Panenić, dodajući kako je skupština donijela odluke da se prekine s takvim postupanjem.

"Smijenjeni Nadzorni odbor s pravom je, ali nezakonito, smijenio predsjednika Uprave a ja sam tražio od njih da trebaju solidarno odgovarati", kazao je Panenić sinoć u emisiji HTV-a "Otvoreno".

Rekao je i kako je bivši predsjednik Uprave Narodnih novina sklopio nekoliko nepovoljnih ugovora, među kojima je i ugovor s Hrvatskim nogometnim savezom (HNS).

Prema pisanju nekih medija, bivši predsjednik Uprave Čović je, bez supotpisa ostalih članova Uprave, potpisao ugovor kojim su Narodne novine postale distributer HNS-ovih proizvoda, da su se time obvezali distribuirati proizvode dobavljača koje HNS odabere, a čija je prodaja zbog visokih cijena iznimno loša i uglavnom se gomilaju na skladištima.