Hrvatska
StoryEditor

Nova vozila za Vladu i ministarstva podigla prodaju automobila u Hrvatskoj

07. Travanj 2014.

Tijekom prvog ovogodišnjeg tromjesečja u Hrvatskoj je registrirano 7.329 novih osobnih vozila, što je za 1.292 vozila ili 21,4 posto više u odnosu na isto razdoblje 2013. godine, a na takav porast dominantno je utjecala nabava novih vozila za Vladu i ministarstva, podaci su agencije Promocija plus.

U ožujku je rast registracija novih vozila u odnosu na veljaču iznosio visokih 40 posto. U odnosu na ožujak lani, pak, broj registriranih novih vozila skočio je za 25,8 posto.

Na sve te poraste dominantno je utjecala nabava novih vozila za Vladu i ministarstva, napominju analitičari Promocija Plusa. Među razloge porasta još ubrajaju i nisku lanjsku osnovu za usporedbu, te ulazak Hrvatske u EU, koji je rezultirao povećanim uvozom rabljenih vozila.

Tako je u prvom kvartalu ove godine prodaja rabljenih vozila skočila za 223 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dosegnuvši brojku od 8.837 vozila.

Time je trend rasta prodaje rabljenih vozila, započet ulaskom Hrvatske u EU, nastavljen i u prvom kvartalu ove godine, pa se već 7. mjesec zaredom u Hrvatskoj bilježi više registracija rabljenih nego novih osobnih vozila. Pri tome u Promociji Plusu naglašavaju kako je najveći dio uvezenih rabljenih vozila star deset i više godina.

Promatrajući ovogodišnje rezultate u prodaji novih osobnih automobila, nakon tri mjeseca vrh ljestvice pripada Volkswagenu s 1.098 vozila i 15 posto tržišta. Na drugom je mjestu Škoda, s prodanih 758 vozila i 10,3 posto tržišta, a treći je Opel, sa 672 vozila i 9,2 posto tržišta. Među popularnijim markama redom su i Peugeot, Citroen, Renault, Hyundai Kia i i Mazda.

Među modelima, najprodavaniji su Škoda Octavia, Volkswagen Golf, Volkswagen Polo, Opel Astra, Volkswagen Passat i Citroen C4.

03. svibanj 2024 02:52