09. lipanj 2015.

Novac od inicijalne javne ponude dionica HAC-ONC-a iskoristit će se za vraćanje dugova

Novac prikupljen inicijalnom javnom ponudom dionica (IPO) HAC-ONC-a iskoristit će se isključivo za vraćanje dugova Hrvatskih autocesta (HAC) i Auto-ceste Rijeka-Zagreb.

Tako je poručio ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš-Dončić u utorak u Belišću nakon sastanka s osječko-baranjskim županom Vladimirom Šišljagićem i belišćanskim gradonačelnikom Dinkom Burićem. Kazao je da će zakon o tome postupku biti u saborskoj proceduri do 15. srpnja, a u zakonu će stajati da novac ide isključivo za vraćanje dugova HAC-a i Auto-ceste Rijeka-Zagreb.

Kako se navodi u uvodu zakonskog prijedloga, cilj ovoga zakona je razduživanje HAC-a i ARZ-a, koji nisu u mogućnosti uredno podmirivati svoje kreditne obveze, a koje su lani postale dio javnog duga.

Pod pretpostavkom uspješno provedenog IPO-a 60 posto dionica HAC-ONC-a, procjenjuje se u zakonskom prijedlogu, vlasnici toga društva, odnosno HAC i Republika Hrvatska, kao pravni sljednik ARZ-a, trebali bi imati neto primitak u iznosu od 1,5 milijardi eura. Tada bi država, slijedom raskida Ugovora o koncesiji i prestanka postojanja ARZ-a, trebala kreditorima isplatiti 458 milijuna eura, dok bi preostalih 1,04 milijarde eura koristio HAC za pregovore s kreditorima i otplatu najnepovoljnijih kredita, primarno komercijalnih banaka. Na taj bi se način dug HAC-a smanjio na 2,06 milijardi eura, a državi bi preostalo 454 milijuna eura ARZ-ovog duga.

Po trenutnim projekcijama, ovom transakcijom javni dug bi se smanjio za otprilike 4 postotna poena, navodi se u zakonskom prijedlogu. Javni dug Hrvatske iznosio je na kraju prošle godine oko 279 milijardi kuna ili 85 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Do srijede, 10. lipnja traje javna rasprava o zakonskom prijedlogu koji bi omogućio monetizaciju više od 30 milijardi kuna dugovanja koja imaju HAC i ARZ-a putem inicijalne javne ponude dionica (IPO).