Hrvatska
StoryEditor

Novac od privatizacije završit će samo u državnoj blagajni

15. Rujan 2013.
Piše:
lider.media

Novac od prodaje 99 posto Hrvatske poštanske banke vrlo će vjerojatno završiti samo u proračunu, unatoč pojedinačnim vlasničkim udjelima Hrvatske pošte, Fonda hrvatskih branitelja, Croatia Airlinesa i drugih institucija.

Naime, Vlada je već poručila Fondu branitelja da se pozdravi s novcem od prodaje dionica te da će radije svakom od branitelja uplatiti dvjestotinjak kuna. S novcem od prodaje računa i šef Hrvatske pošte Alen Premužak, koji pak u HPB-u ima vlasnički udio od 27 posto. U intervjuu za Lider Premužak je rekao da će novcem od prodaje servisirati dugovanja, ali upućeni govore da će novac ipak otići u proračun. 

- Logično je i očekivano da nakon prodaje dionica vlasnici dobiju udio sukladno njihovim upisima kod Središnjega klirinškog depozitarnog društva. No prodaja HPB-a specifičan je slučaj i vjerujem da Hrvatska pošta neće dobiti novac od prodaje te banke, već da će on internim tokovima javnog novca otići tamo gdje je najpotrebniji - u proračun. Teško je reći kako će se to odigrati, ali vjerujem da će sav novac otići Vladi jer je ona odlučila prodati HPB pod pritiskom proračunskog deficita - objašnjava ekonomist Damir Novotny. 

Što se modela privatizacije u tom slučaju tiče, Novotny kaže da se u tom slučaju mogla napraviti privatizacija prema modelu prodaje dijela dionica i dokapitalizacije. Naime, tko god kupi HPB (kao potencijalni kupac najčešće se spominje Erste banka), morat će provesti dokapitalizaciju jer aktivu banke treba pokriti svježim novcem kako bi se zadovoljio kriterij kapitalne adekvatnosti.

U preostalim najavljenim privatizacijama nema spora kome će otići novac. Naime, Vlada u Croatia osiguranju prodaje samo svoj udio, za Petrokemiju se traži strateški partner, pri čemu Vlada zadržava svoj udio od 25 posto, a sličan se scenarij ponavlja i u slučaju Croatia Airlinesa, gdje Vlada prodaje samo vlastiti udio.Ministar financija Slavko Linić već je nekoliko puta objasnio da nema potrebe za zadržavanjem državnog udjela u HPB-u, a glavni ekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić napominje da u kontekstu zadržavanja državnog udjela u nekim poduzećima prije svega treba napraviti realan popis strateški važnih tvrtki.

- Najgora opcija bila bi da državi ostane udio u vlasništvu, a ne postoji potreba države da upravlja tvrtkom. Uzimajući u obzir dugogodišnja iskustva da država upravlja tvrtkama, onda možemo reći da bi privatizacija, osim financijske, rezultirala i drugim koristima. Prije svega za očekivati je povećanje efikasnosti, povećano investiranje, jačanje tržišnih mehanizama te smanjenje monopola, kao i vjerojatno smanjenje korupcije - zaključio je Šantić.

24. travanj 2024 19:21