Hrvatska
StoryEditor

Nove cijene grijanja već od listopada?

17. Rujan 2012.

Direktor HEP Toplinarstva Robert Krklec izjavio je jučer kako će nove cijene grijanja znati najvjerojatnije krajem listopada ustvrdivši da je njihov zahtjev za povećanjem cijena toplinske energije, od gotovo 37 posto, u Zagrebu, Velikoj Gorici, Sisku, Zaprešiću, Samoboru i Osijeku opravdan i argumentiran jer već godinama posluju s gubicima.

- Naš zahtjev je argumentiran i opravdan. Ne bih prejudicirao odluke gradskih vijeća ni zagrebačke Gradske skupštine, no očekujem da se ta priča ne razvlači previše kao i pozitivnu odluku jer je sadašnje stanje neodrživo budući da poslujemo s gubicima - kazao je Krklec za Dnevnik RTL-a. Najavio je da će, odbiju li gradovi njihov zahtjev, iskoristiti sve zakonske mogućnosti ‘u smislu novog zahtjeva ili promjene zakonske procedure‘.

Na pitanje kada bi građani mogli očekivati uplatnice s novim cijenama i hoće li gradovi, ukoliko se promjeni zakon koji je već u pripremi, ispasti iz igre odlučivanja budući da će sve biti pod ingerencijom Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), Krklec je rekao da ne može prejudicirati datume kada će gradovi donijeti odluku. No, dodao je kako očekuje da će to biti do kraja listopada.

- Što se tiče zakona, na to ne mogu utjecati, ali prema informacijama koje imam, u zadnjem prijedlogu zakona stoji da će, kao što će to biti za električnu energiju i plin, ingerenciju nad promjenama tarifnih stavki za toplinu imati Hrvatske energetska regulatorna agencija - kazao je Krklec. Upitan zašto se nije postupno i u duljem vremenskom razdoblju povećavala tarifa za toplinu, Krklec je ustvrdio da ‘ta priča nije od danas i traje već 10-ak godina‘.

- Za to vrijeme, svi energetski subjekti, ne samo HEP-Toplinarstvo, posluju s gubicima. Nebrojeno puta smo apelirali i predlagali promjene i regulative, ali često smo nailazili na nerazumijevanje i odbijanje naših zahtjeva koji su opravdani - ponovio je direktor HEP Toplinarstva zaključivši da se opravdana odluka treba donijeti radi ‘sigurnosti sustava i normalnog poslovanja‘. Iz HEP-Toplinarstva također poručuju da je sve spremno za početak sezone grijanja.

19. travanj 2024 04:54