Hrvatska
StoryEditor

Novi Fight Club: Što mislite o Vladinoj odluci o švicarcima?

22. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Sasvim očekivano ovaj tjedan u središtu našeg Fight cluba našao se švicarski franak i problemi građana koji su od banaka uzeli kredite u ovoj valuti.

Franci su za korisnike kredita odlukom Vlade premijera Zorana Milanovića zamrznuti na sljedećih godinu dana, u kojem bi se roku trebalo naći i definitivno rješenje ovog problema. To je olakšavajuća stvar za dužnke, ali problem za banke koje bi, kako je najavio premijer, trebale snositi razliku. O ovoj odluci svoja mišljenja u ovotjednom Fight clubu suprostavili su Drago Jakovčević i Željko Lovrinčević.

Tako je Jakovčević našao argumente koji podupiru ovu tezu.

- Ova odluka je donesena da se pomogne dužnicima u francima i da se spasi oko 100 tisuća građana koji su socijalno ugroženi. To naravno treba gledati kroz prizmu skorašnjih izbora jer to su potencijalni glasovi. Banke u ovom slučaju snose najveći dio rješenja, ali nisu one jedine krive – smatra Jakovčević.

S druge strane Željko Lovrinčević ističe da su veliki problemi u nastajanju jer bi se ovo rješenje moglo naći pred ustavnim i europskim sudom. Također ne sviđa mu se ideja s fiksiranjem tečaja u Zakonu o potrošačkom kreditiranju.

- Tko nam sada može garantirati da Vlada neće tako odlučiti fiksiati tečaj eura, dolara ili bilo koje valute da nekome pomogne. To se moglo riješiti kroz ograničavanje rasta anuiteta kroz vrijeme otplate ili na neki drugi način – dodaje Lovrinčević.

Što su još rekli o ovom gorućem problemu možete pronaći u našem Fight clubu na OVOM linku, a tamo možete ostaviti svoj glas i komentar.

16. travanj 2024 11:39