Hrvatska
StoryEditor

Novi osumnječenici u aferi zamjene zemljišta - Zagreb oštećen za više od 15 milijuna kuna

14. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

USKOK je odlučio proširiti istragu u slučaju oko kupovine zemljišta koja je otvorena 17. ožujka, i to na četvero hrvatskih državljana – bivšu pročelnicu Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove Ninoslavu Zeković, njezina zamjenika Boru Kisjelicu te sudskog vještaka Mirka Kožula, koji su već ranije obuhvaćeni istragom, dok se ona proširila na četvrto osumnjičenog, opunomoćenika društva Grokomp Nekretnine

Večernji list piše kako USKOK sumnja da su bivša pročelnica Ninoslava Zeković i načelnik Odjela za zemljište Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba Boro Kisjelica od početka svibnja do 12. lipnja 2007., u Zagrebu, na traženje punomoćnika društva Grokomp nekretnine d.o.o., pogodovali tom društvu prilikom zamjene nekretnina u vlasništvu Grokompa te nekretnina u vlasništvu Grada čime je društvu pribavljena nepripadna imovinsku korist. Opunomoćenik društva Grokomp nekretnine tražio je od ovlaštenog sudskog vještaka Mirka Kožula da procjeni vrijednost nekretnine navedenog društva u Alfirevićevoj 6, gdje se danas nalazi pučka kuhinja Dobri dom i da "u odnosu na realne vrijednosti zemljišta neosnovano uveća vrijednost tih nekretnina, te da neosnovano umanji vrijednost zemljišta u vlasništvu Grada koje je to društvo trebalo steći zamjenom".

Opunomoćenik Grokompa od sudskog vještaka Mirka Kužula tražio je i da u procjenu uključi zemljište koje nije bilo u vlasništvu društva Grokomp nekretnine niti je bilo predmet zamjene s Gradom. Potom je sudski vještak Mirko Kožul načinio nalaz i mišljenje u kojem je, sukladno traženju Grokompa nerealno prikazao vrijednost nekretnina. Na temelju takvog nalaza i mišljenja, opunomoćenik Grokomp nekretnina je u ime tog društva sastavio prijedlog za zamjenu nekretnina u Alfirevićevoj 6 sa zemljištem u vlasništvu Grada na križanju Heinzelova-Vukovarska i predao ga Gradu Zagrebu. Tada je Boro Kisjelica, načelnik Odjela za zemljište Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba, sumnja USKOK, sastavio prijedlog Zaključka o sklapanju nagodbe između Grada Zagreba i društva Grokomp nekretnine d.o.o o koju je na sjednici Gradskog poglavarstva Grada Zagreba obrazlagala pročelnica Ninoslava Zeković. USKOK sumnja da su i Zeković i Kisjelica znali da je taj prijedlog nerealan, s time da Ninoslava Zeković nije navela kako su obje procjene izvršene na zahtjev društva Grokomp nekretnine d.o.o uključujući i zemljište koje uopće nije bilo predmet nagodbe.

U uvjerenju da su predmetne nekretnine realno procijenjene i da je predložena zamjena u interesu Grada, Gradsko poglavarstvo Grada donijelo je Zaključak o sklapanju nagodbe s društvom Grokomp nekretnine d.o.o kojim su prihvaćeni procijenjeni iznosi, a na temelju kojeg je Grad 12. lipnja 2007. sklopio nagodbu s društvom Grokomp nekretnine d.o.o. Na opisani način Grad Zagreb je oštećen za najmanje 15.475.926,97 kuna, u kojem iznosu je navedenom društvu pribavljena nepripadna imovinska korist.

20. travanj 2024 06:13