20. lipanj 2013.

Novi predsjednik zagrebačke Gradske skupštine je Darinko Kosor

liderhrt
liderhrt

Novi predsjednik zagrebačke Gradske skupštine je Darinko Kosor (HSLS), koji je izabran većinom glasova gradskih zastupnika na današnjoj konstituirajućoj skupštinskoj sjednici. Kosor je izabran na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja s 27 glasova za i 2 protiv.

21 zastupnik je bio suzdržan. Nadam se da će ovaj saziv biti bolji od prethodnoga, kazao je Kosor i dodao da Gradska skupština neće raditi na blokadama i osptrukcijama izvršne vlasti.

Na konstituirajućoj sjednici verificirani su mandati novim gradskim zastupnicima koji su položili i svečanu prisegu. Sjednici je nazočio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. U Gradskoj skupštini osnovano je šest klubova: SDP-ov, HDZ-ov, klub zastupnika Nezavisne liste Milana Bandića, te tri zajednička kluba - HNS i HSU, zatim HSP A. Starčevića i BUZ te HSLS i HSS.

Od 51 gradskog zastupnika, u idućem četverogodišnjem mandatu u skupštinskim klupama sjedit će njih 17 s liste SDP-HNS-HSU-a, 17 s Bandićeve liste, 10 s liste koju vodi HDZ, a sedam s liste HSLS-HSS-a. Budući da neki izabrani gradski zastupnici već obnašaju dužnosti u Gradskoj upravi, dobit će zamjenu u skupštinskim klupama.