Hrvatska
StoryEditor

Novi zakon o zaštiti na radu odgođen za 2013.

07. Rujan 2012.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) izvjestila je kako je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava prihvatilo sugestije socijalnih partnera te je donošenje novog zakona o zaštiti na radu odgođeno za drugi kvartal iduće godine.

"Uspješan dijalog HUP-a i sindikalnih središnjica (SSSH, NHS, MHS, HUS i URSH) s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava rezultirao je odgodom donošenja novog Zakona o zaštiti na radu za drugi kvartal 2013. godine", navodi se u priopćenju HUP-a. Također se napominje kako su dijalogom socijalnih partnera izbjegnute moguće negativne posljedice donošenja zakona bez provedbe učinkovite analize i procjene učinka propisa.

U skladu s obvezom usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU, nakon usklađivanja s Direktivom, Ministarstvo će u suradnji sa socijalnim partnerima prirediti nacrt prijedloga novog zakona i staviti ga u proceduru.

Ova odluka Ministarstva rada i mirovinskog sustava potvrđuje kako se uključivanjem i odlučnim djelovanjem socijalnih partnera ulazi u novu fazu socijalnog dijaloga u Hrvatskoj što je uvijek bila intencija i cilj HUP-a, stoji u priopćenju. Inače, početkom kolovoza Ministarstvo rada i mirovinskog sustava predstavilo je prijedlog novog zakona o zaštiti na radu i tada najavilo njegovo donošenje u četvrtom kvartalu ove godine.

19. travanj 2024 17:19