Hrvatska
StoryEditor

Novi zakon omogućuje obustave mirovina ne dostave li se traženi podaci

03. Listopad 2013.
Piše:
liderhrt

Vlada je donijela Nacrt prijedloga zakona o dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju, kojim se omogućuje obustava isplate mirovina kada Zavod za mirovinsko osiguranje ne može službenim putem pribaviti podatak ili ispravu potrebnu za isplatu mirovinskog primanja, a stranka ih ne dostavi u roku.

Zakonom će se povećati i životna dob za odlazak u mirovinu na 67 godina, ali postupno nakon 2030. godine.

Nacrt prijedloga zakona o dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona - dokument

Usvojene su i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju kojim se žele isključiti pokušaji zloupotrebe medicinske dokumentacije u postupku utvrđivanja prava na osnovi invalidnosti. Predloženim zakonom omogućuje se obustava isplate mirovinskih primanja u slučajevima kada Zavod ne može službenim putem pribaviti podatak ili ispravu potrebnu za isplatu mirovinskog primanja, a stranka ih ne dostavi u roku.

Dopunama Zakona žele se spriječiti zloupotrebe medicinske dokumentacije pri utvrđivanju prava na temelju invalidnosti, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, a ministar branitelja Predrag Matić naglasio je kako se neće pregledavati sve braniteljske mirovine, već samo one s nepotpunom dokumentacijom.

26. travanj 2024 18:07