Hrvatska
StoryEditor

Novotny: Sve je to politički marketing, teško da će se išta od toga provesti

01. Listopad 2015.
Piše:
Miro Soldić

Velike najave predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka s predstavljanja gospodarskog programa te stranke sa skepsom je prokomentirao Damir Novotny.

Mislim da je cijela ta priča više u funkciji političkog marketinga, lako je pred izbore sve obećati, ali teško da će se išta od toga provesti. Ni jedan ni drugi politički blok nisu biračkom tijelu iskreno priznali da nemaju ideju kako reformirati ekonomiju, kako gospodarstvo postaviti na put ekonomskog rasta, već jednostavno nastoje zadržati političke pozicije i osvojiti vlast, a onda kako bude, bude – ističe Novotny i (pre)optimistično dodaje kako je biračko tijelo ipak prepametno da bi i dalje bilo tako obmanjivano.

- Sigurno je da nam treba nova ekonomska politika koja će si dati ambiciozne ciljeve, ali kako doći do toga, to sigurno nisu državne investicije već privatne. Zaboravite državu, samo tržište i privatnici su ključ – zaključuje Novotny.

Profesor Drago Jakovčević je naglasio kako bi uz rast od pet posto dosta onog što je Karamarko najavio bilo ostvarivo, ali problem vidi u tome što nisu navedene konkretne mjere koje bi dovele do takvog rasta.

- Hrvatska je prije krize rasla po stopama od pet posto i tada se uistinu broj nezaposlenih smanjivao za otprilike 27 tisuća godišnje. To je moj osobni izračun prema statističkim podacima. Međutim, ostaje ‘mali‘ problem, a to je pitanje kako dosegnuti stopu rasta od pet posto? Nisam čuo ni pročitao na čemu točno bi se trebao temeljiti takav procvat gospodarstva, koji sustav, mjere i instrumenti će do toga dovesti. Mi bi sa 20 posto rasta u četiri godine došli na razinu razvijenih zemalja EU jer bi se smanjio udio javnog duga, proračunski deficit i to bi uistinu bilo dobro, mogle bi se dizati mirovine i davati rodiljne naknade, ali kažem, volio bih vidjeti detaljno objašnjenje kako ćemo taj rast ostvariti – naglasio je Jakovčević.

Guste Santini se na naš poziv i nabrajanje najavljenih mjera HDZ-a samo dobro nasmijao, istaknuvši kako je najvažnija stvar da se gospodarski program temelji na dijagnozi trenutnog stanja i problema, te da je bez takve analize sve uzalud.

- Nakon što se ustanovi dijagnoza, treba pripisati terapiju koju pacijent može izdržati i onda reći ‘provest ćemo takve i takve mjere koje će dati takve i takve rezultate‘. Za to treba ozbiljno raditi, a ne se paušalno nabacivati brojkama. Kažu bit će rast od pet posto, a ja kažem, zašto ne devet posto, zašto ne donijeti zakon po kojem će nacionalne mirovine iznositi tisuću eura i neće se mijenjati bez obzira na sve. Sve je to lijepo u prognozama, ali nas čeka ozbiljan posao – zaključio je Santini.

Što je tijekom predstavljanja gospodarskog programa biračima poručio Tomislav Karamarko možete pročitati ovdje.

 

20. travanj 2024 07:10