18. ožujak 2016.

Nužno polaganje odvjetničkog ispita

U Hrvatskoj odvjetničkoj komori danas se svečano obilježava 34. Dan hrvatskih odvjetnika u sklopu koje je organiziran okrugli stol na temu ‘Pristup odvjetničkoj službi‘.

Raspravljalo se o potrebnim kvalifikacijama za odvjetnički posao i kako je rečeno propisi su nekonzistentni te bi ih trebalo doraditi. Sadašnji propisi obvezuju osobu koja se želi kandidirati za odvjetnika da osim diplome pravnog fakulteta ima i minimalnu trogodišnju praksu kod odvjetnika, na sudu, državnom odvjetništvu ili javnom bilježništvu i položen pravosudni ispit. Odvjetnik koji želi postati sudac mora položiti i završni ispit pri Državnoj školi za pravosudne dužnosnike, dok sudac koji želi postati odvjetnik ne mora polagati nikakav dodatni ispit.

U HOK-u pak smatraju da bi za odvjetnike trebalo uvesti poseban odvjetnički ispit, kao što je to bilo ranije kada se pravosudni ispit sastojao od dva ispita - sudačkog i odvjetničkog.

- Riječ je o jednostavnom i ekonomičnom rješenju koje bi omogućilo da unutar jedinstvene pravne profesije kandidati koji žele postati suci ili odvjetnici polože ispite koji su u osnovi poznavanja zakonodavstva jednaki, ali se ipak trebaju razlikovati s obzirom na specifičnosti sudačke, odnosno odvjetničke profesije. Iz iskustva je poznato da odvjetnik koji želi postati sudac mora, usprkos, poznavanju propisa i rada sudova promijeniti način pravnog razmišljanja kada postane sudac. Isto vrijedi i za suca koji želi postati odvjetnik – rekao je predsjednik Odvjetničkog zbora Zadar Ivo Brkić.

U okviru ovogodišnjeg Dana odvjetnika održan je i šesti sastanak predsjednika odvjetničkih komora srednje i istočne Europe. Razgovaralo se o odvjetničkim uslugama na unutarnjem tržištu EU, odnosno o specifičnostima i problemima nacionalnih tržišta odvjetničkih usluga zemalja srednje i istočne Europe.

- Zajedništvo i suradnja u obrani ne samo kontinentalnog prava u našim zemljama, nego i sprječavanju erozije statusa i društvene uloge odvjetništva potrebni na nivou cijele EU, rekao je predsjednik HOK-a Robert Travaš.

On je upozorio da neke aktivnosti Europske komisije u provođenju EU Direktive o uslugama pokušavaju narušiti neovisnost odvjetništva i ponovo provući koncept kojim bi se u konačnici rascjepkale ili potpuno uništile odvjetničke komore. Na taj bi se način, smatra Travaš oslabilo ili neutraliziralo organizirano odvjetništvo u ime neke navodne potpune liberalizacije pristupu odvjetničkoj službi. Taj je koncept napušten 2011. kada je potpredsjednica EK Viviane Reding, napominje Travaš, uočila da bi se time stvorio potpuno suprotan učinak i sigurno bi došlo do pada kvalitete odvjetničkih usluga. No unatoč tome, u HOK-u smatraju da je da se zaobilaznim putem nastoji doći do liberalizacije odvjetničkih usluga.

Dan odvjetnika posvećen je i 60. obljetnici smrti dr. Ive Politea, odvjetnika koji je svoj život posvetio odvjetničkoj profesiji i odvjetničkoj komori. Međunarodna unija odvjetnika povjerila je dr. Politeu izradu nacrta Profesionalnog etičkog kodeksa te je od 1954. taj Kodeks i danas osnova odvjetničke etike.

Ovom svečanom skupu prisustvovali su predstavnici Međunarodne unije odvjetnika, Ustavnog suda RH, akademske zajednice, stranih odvjetničkih komora i mnogi drugi uglednici. Dan hrvatskih odvjetnika završava večeras balom u zagrebačkom hotelu Westin.