Hrvatska
StoryEditor

O čemu je Predsjednica razgovarala s Udrugom Franak?

12. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović održala je sastanak s predstavnicima Udruge Franak. Razgovarali su o osnovnom prijedlogu Udruge Franak u kome se traži konverzija svih kredita u švicarskim francima u kune po početnom tečaju i početnoj fiksnoj kamatnoj stopi.

Također je predstavljen i drugi prijedlog kojime se potpuno izjednačavaju dužnici u „švicarcima“ s dužnicima zaduženima u EUR-ima, što bi značilo smanjenje glavnice u odnosu na tečaj CHF/EUR prilikom potpisivanja ugovora o kreditu.

Predsjednica Republike Hrvatske je s predstavnicima UF-a još razgovarala i o zaključcima dogovorenima tijekom predsjednička izborne kampanje poput pitanja poštivanja hrvatskog zakonodavstva i pravosuđa od strane državnih institucija, ali i cjelokupne hrvatske javnosti - u slučaju Udruge Franak poštivanje pravomoćne kolektivne presude Visokog trgovačkog suda od strane svih zainteresiranih strana: izvršne vlasti, HNB-a i banaka. Bilo je riječi i o mogućem prihvaćanje pokroviteljstva međunarodne konferencije o nezakonitim ugovornim odredbama o kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli CHF te njena organizacija u suradnji s Udrugom Franak i drugim zainteresiranim udrugama, koja bi se održala u travnju ili svibnju ove godine.

Predstavnici Udruge Franak također su pozvali Predsjednicu RH da stavi na dnevni red problem oštećenih dužnika u slučaju kredita u švicarskim francima, u slučaju sazivanja izvanredne sjednice Vlade.

06. svibanj 2024 01:56