Hrvatska
StoryEditor

O detaljima arbitražne tužbe protiv MOL-a javnost ćemo pravodobno izvijestiti

18. Siječanj 2014.

Zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić potvrdio je da je Hrvatska podnijela arbitražnu tužbu protiv mađarskom MOL-a.

Hrvatska je protiv MOL-a podnijela arbitražnu tužbu Komisiji UN-a za međunarodno trgovačko pravo (UNCCITRAL) u Ženevi kojom traži da se proglase ništetnim izmjene ugovora iz 2009. godine o upravljačkim pravima u Ini i glavni ugovor o plinskom poslovanju. Hrvatska traži i naknadu štete koja je nastala kao posljedica tih ugovora, potpisanih za vrijeme mandata Ive Sanadera.

Leverić je u emisiji HTV-a  potvrdio da je Hrvatska podnijela tužbu, ali o detaljima i sadržaju nije želio govoriti, napominjući samo da će javnost o svemu biti pravodobno izviještena.

Hrvatska arbitražna tužba protiv MOL-a uslijedila je dan nakon trećeg kruga pregovora hrvatske Vlade i mađarskog MOL-a o Ini.

Hrvatska Vlada u Ini ima 44,84 posto dionica, a MOL 49,1 posto.

Nezadovoljna upravljanjem u Ini, Vlada je u kolovozu prošle godine imenovala pregovarački tim na čelu s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom i članom Mladenom Pejnovićem, ravnateljem Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

U tom je okviru Vlada navela da je potrebno žurno provesti aktivnosti u cilju uspostave novog modela upravljanja Inom koji će omogućiti nesmetano poslovanje i razvoj Ine sukladno hrvatskim zakonima, da je potrebno pokrenuti postupak pregovora za niz ugovora - Ugovor o međusobnim odnosima dioničara i Ugovor o suradnji između Ine i MOL-a (oba od 17. srpnja 2003.), Prvu izmjenu i dopunu ugovorima o međusobnim odnosima dioničara i Glavni ugovor o plinskom poslovanju (oba od 30. siječnja 2009.) te Prvi dodatak Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju (od 16. prosinca 2009.).

U okviru za pregovore također se navodi kako je u pripremi pregovora potrebno definirati strateški značaj Ine za Hrvatsku glede njene energetske stabilnosti i sigurnosti opskrbe sukladno Zakonu o energiji, precizno utvrditi ugovorne uvjete pod kojima je MOL stekao vladajući položaj u Ini te detaljno ocijeniti izvršenje ugovornih obveza i prihvaćenih poslovnih ciljeva od strane MOL-a iz svih ugovora koji su predmet pregovora, itd.

Prvi sastanak pregovaračkih timova Vlade i MOL-a o Ini održan je 18. rujna prošle godine, a nakon njega je rečeno da su obje strane u pregovorima usuglasile tijek i način odvijanja pregovora te je načelno dogovoreno da će se nalaziti jednom mjesečno.

Dogovoreno je da će pregovorima biti obuhvaćena budućnost korporativnog upravljanja, kontrole troškova, investicija i raspodjela dobiti, istraživanja, razvoja i proizvodnje ugljikovodika, nabave i prerada nafte i proizvodnje naftnih derivata, veleprodaje naftnih derivata, maloprodaje naftnih derivata te plinsko poslovanje.

Nedugo nakon prve runde pregovora, početkom listopada protiv predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija raspisani su crvena Interpolova međunarodna tjeralica i Europski uhidbeni nalog (EUN). Naime, DORH i USKOK smatraju da je Hernadi odigrao ključnu ulogu u podmićivanju bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera koji je u studenom 2012. nepravomoćno osuđen za primanje 5 milijuna eura mita od MOL-a 2008. godine kako bi zauzvrat toj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Nakon raspisivanja tjeralice i EUN-a protiv Hernadija, reagirala je mađarska vlada koja je od MOL-a zatražila reviziju portfelja kompanije i najavila mogućnost prodaje Ininih dionica, a MOL je priopćio kako hrvatske vlasti tim potezom krše zakon Europske unije te najavio da će se protiv tih zahtjeva boriti svim zakonitim sredstvima.

Drugi krug pregovora održan je 8. studenoga, a nakon njega su pregovarači potvrdili da ima dosta otvorenih pitanja i nesuglasica te da će se pregovori nastaviti.

Nekoliko sati nakon tog sastanka, MOL se oglasio priopćenjem u kojem je izvijestio da je ovlastio svoj Odbor izvršnih direktora da počne s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u Ini. "Uprava MOL-a ovlastila je Odbor izvršnih direktora za zaključenje takvog dogovora s Vladom RH koji bi vodio ka stvaranju vrijednosti provedbom Inine razvojne strategije. Istovremeno, Odbor izvršnih direktora je isto tako ovlašten započeti s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u Ini kako bi se maksimalizirala vrijednost te investicije". izvijestili su tada iz MOL-a.

Koncem studenoga MOL je zatražio od Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) da počne arbitražu protiv hrvatske Vlade zbog kršenja određenih obveza i postupaka u vezi s MOL-ovim investicijama u Hrvatskoj. Zahtjev za arbitražu podnesen je protiv hrvatske vlade putem pravnog zastupnika, međunarodnog odvjetničkog ureda Weil, Gotshal & Manges, a u skladu s Ugovorom o energetskoj povelji, naveo je MOL u priopćenju. Istaknuto je da MOL kao, "odavna strateški partner hrvatske vlade" i veliki ulagač u Hrvatsku, to čini "radi pokretanja pravne procedure za ostvarivanje svojih prava", iako ostaje "otvoren i za pregovore o sporu" s hrvatskom stranom.

Ministar Vrdoljak je dan poslije kazao kako taj potez MOL-a ukazuje na nervozu Mađara koji vuku poteze štetne za MOL-ove dioničare. "Očito je vrlo velika nervoza na mađarskoj strani", rekao je Vrdoljak. Dokaz tome je, to što su Mađari prihvatili okvir za pregovore, a što su u drugom pregovaračkom krugu pokušali promijeniti, potom su rekli da će prodati udjel u Ini, a zatim da ipak neće. Sad pokreću neki arbitražni postupak s nekim poluinformacijama. Ta nervoza nije dobra, prvenstveno za dioničare MOL-a i oni će platiti najveću cijenu za takvu nervozu i nekonzistentno ponašanje, rekao je 27. studenoga Vrdoljak.

Vrdoljak je tada, kao i nekoliko puta ranije, ponovio da hrvatska Vlada ima načina zaštititi strateške nacionalne interese i da će to sigurno učiniti.

Treći sastanak pregovaračkih timova Vlade i MOL-a održan je jučer, 16. siječnja, a pregovarači su susret ocijenili puno kooperativnijim nego su to bili prošli.

Član pregovaračkog odbora MOL-a Jozef Molnar rekao je da su mađarski pregovarači i u dosadašnjim susretima naglašavali da je uspjeh Ine u interesu MOL-a, a da je tako je bilo i jučer. U skladu s poslovnim planovima, kazao je, Ina će biti sposobna povećati dnevnu proizvodnju za 4,3 tisuće barela u kratkom roku, a srednjoročno za 9 tisuća, ako na vrijeme dobije potrebne dozvole. Ina je spremna za nove istraživačke projekte u Hrvatskoj i inozemstvu, kazao je Molnar i istaknuo da je MOL spreman nastaviti pregovore i ubrzati ih.

Ministar Vrdoljak je rekao da su pregovori prošli u ambijentu koji je puno optimističniji nego zadnji put.

"Izrazili smo spremnost razgovarati o svim točkama u sklopu okvira za pregovore koje je zadala Vlada, koji uključuju i korporativno upravljanje, s tim da se niti jedna točka ne može zaključiti prije nego što dogovorimo korporativno, što znači da će se vrlo vjerovatno zaključiti cijeli paket, a ne točka po točka, kako je razgovarano i zaključeno na prvom sastanku", rekao je jučer Vrdoljak.

Iz Ministarstva gospodarstva potvrđeno da je Hrvatska podnijela arbitražnu tužbu protiv mađarskom MOL-a. Hrvatska je protiv MOL-a podnijela tužbu Komisiji UN-a za međunarodno trgovačko pravo (UNCCITRAL) u Ženevi kojom traži da se proglase ništetnim izmjene ugovora iz 2009. godine o upravljačkim pravima u Ini i glavni ugovor o plinskom poslovanju. Hrvatska traži i naknadu štete koja je nastala kao posljedica tih ugovora.

26. travanj 2024 18:28