Hrvatska
StoryEditor

O sudbini Kolektivnog ugovora odlučit će arbitraža

13. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

Dodatak Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe danas su potpisali predstavnici četiri sindikata javnih službi, a četiri nisu, pa će o sudbini TKU-a odlučiti arbitraža.

Potpredsjednik Vlade Neven Mimica najavio je da će Vlada zatražiti postupak arbitraže, koja bi se trebala održati idućeg tjedna, kako bi bilo jasno jesu li potpisi čelnika četiriju sindikata, koji predstavljaju tri djelatnosti (zdravstvo, kultura i socijalna skrb), dovoljni da se TKU odnosi na sve javne službe.

Ako arbitraža potvrdi važenje Dodatka TKU-a, zaposleni u javnim službama ostat će bez dijela materijalnih prava (božićnica za ovu godinu, regres i božićnica za iduću godinu, jubilarne nagrade osim službenika pred mirovinom, smanjenje dnevnice sa 170 na 150 kuna, smanjenje naknade za prijevoz), ali im se neće dirati plaće i radna mjesta.U slučaju da Dodatak TKU-a ne važi, Vlada je najavila da će pokrenuti postupak otkazivanja TKU-a, pa bi nakon tromjesečnog otkaznog roka Vlada mogla plaće zaposlenih u javnim službama jednostrano uređivati uredbama, a neslužbeno je najavljeno da bi plaće mogle svima biti smanjene za 10 posto.

Iako ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nije nakon današnjeg neuspjelog sastanka htio potvrditi da će doći do otkaza TKU-a, čelnica jednog od sindikata koji su potpisali Dodatak Spomenka Avberšek rekla je kako bi zbog odbijanja sindikata predvođenih predsjednikom Matice hrvatskih sindikata Vilimom Ribićem mogli ispaštati svi zaposleni u javnim službama.- Dobro je da smo napokon završili ovu ‘Santa Barbaru‘ oko izmjena TKU-a, no ako dođe do toga da se svima smanje plaće za 10 posto, za to će biti krive kolege iz tih četiriju sindikata, a mi tražimo da Vlada pronađe način kako bi mi zadržali ono što smo ispregovarali u Dodatku TKU-u - rekla je Avberšek.

Vlada je danas sindikatima prosvjete također ponudila potpisivanje sporazuma kojim se ozakonjuje uredba o dodacima na složenost poslova od 3,5,7 i 9 posto, koja je istekla još 2004. godine, te uređuje povećanje plaće za 2,3 posto od 1. siječnja iduće godine, umjesto od 1. srpnja ove godine. No, kako su ti sindikati odbili potpisati Dodatak TKU-u, a Vlada nije pristala na potpisivanje samo toga sporazuma, zaposlenima u prosvjeti plaće bi mogle pasti već u kolovozu, s isplatom plaća za srpanj.

Ministar Mrsić rekao je kako Vlada više nema pravnu osnovu za isplatu tih dodataka, pa ih neće ni isplatiti, ako se u međuvremenu ne postigne dogovor. Predstavnici Vlade su tijekom cijelih pregovora o izmjenama TKU-a isticali kako im je okvir za dogovor 21,6 milijardi kuna, koliko je ove godine u proračunu predviđeno za 240.000 javnih i državnih službenika, te da se moraju postići uštede od dvije milijarde kuna. Te su uštede pronašli u smanjenju materijalnih prava, uz obećanje da neće dirati plaće te da će sačuvati radna mjesta, a to je u trenutnoj krizi najvažnije.

No, takve prijedloge nisu prihvatili čelnici četiriju sindikata (osnovnih škola, srednjih škola, znanosti i visokog obrazovanja te medicinskih sestara) koji su inzistirali da se u Dodatku TKU-a zajamči da će im sve oduzeto biti vraćeno kada prođe kriza.Vilim Ribić je prije današnjeg sastanka ponovio da oni neće prihvatiti trajno odricanje od materijalnih prava, te je najavio referendum među članstvom i pravnu bitku protiv Vlade, a u prijašnjim istupima spominjao je i organiziranje štrajka na jesen.

19. travanj 2024 21:55