Hrvatska
StoryEditor

‘Obavještajne službe su trebale napraviti više‘

23. Studeni 2013.
Piše:
liderhrt

Predsjednik Republike Ivo Josipović najavio je da će od obavještajnih službi tražiti detaljno izvješće i raspravu o događajima u Vukovaru na Dan sjećanja, ocjenjujući da su one trebale napraviti više nego što jesu.

Obavještajno-sigurnosne službe ne smiju intervenirati u politiku, ali moraju raditi na sigurnosnoj procjeni i zaštiti sigurnosti građana, uključujući politički vrh, rekao je Josipović u razgovoru za Večernji list analizirajući događaje u Vukovaru kada je cijelom državnom vrhu spriječeno sudjelovati u koloni sjećanja.

Iznenađen sam tom brutalnošću i bezobzirnošću kojom su zloupotrijebljeni osjećaji građana. Zabijen je klin u onaj dio jedinstva korpusa hrvatskog naroda, društva u cjelini, koji je bio fokusiran na Vukovar i njegovu žrtvu. Pljunuli su na tragediju i zato sam bio jako žalostan, naglasio je Josipović.

Dodao je da s premijerom Zoranom Milanovićem o tome još nije razgovarao, ali da će to svakako učiniti. Odbacio je tumačenja pojedinih analitičara da su ti događaji bili testiranje puča. U Hrvatskoj pučevi nisu mogući, mi imamo čvrstu i stabilnu demokraciju, istaknuo je.

Nakon incidenta u Vukovaru, Josipović ocjenjuje da se više nema što razgovarati sa Stožerom za obranu hrvatskog Vukovara jer je izašao iz okvira demokratskih standarda. Bolje je, kaže, razgovarati s njihovim nalogodavcima.

Vezano uz prikupljanje potpisa za referendum o ćirilici, Josipović je naglasio da ćirilica nije simbol zločina. Ako kažemo da je ćirilica simbol zločina, onda svi koji njome pišu imaju etiketu zločinca. A to naprosto nije tako, ističe predsjednik dodajući da svatko tko je počinio zločin, bio Srbin ili koje druge nacionalnosti, mora biti kažnjen. A to, dodaje, s ćirilicom nema veze.

19. travanj 2024 08:34