Hrvatska
StoryEditor

Objavljena knjiga kolumni glavnog urednika Lidera Miodraga Šajatovića

10. Prosinac 2015.
Piše:
lider.media

‘Kad vjetar puše, i purani lete‘ novi je naslov u Liderovoj biblioteci objavljen u studenome, a sadržava zbirku izabranih kolumni koje glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović pod nazivom ‘Ekonomalije‘ u tjednom ritmu piše od prvog broja.

‘Hrvatska je u recesiji? Smijenite ravnatelja Statistike!‘, ‘Traži se 40-godišnja koncesija za pustinju (za 4,5 milijuna ljudi)‘, ‘Izvoziti je teško. Ali ima li pametniji način dizanja BDP-a?‘, ‘Poduzetnici sve češće dižu ruku na sebe. Političari pošteđeni‘ primjeri su nekih od 135 naslova ujedinjenih u knjizi koja nudi terapiju za događaje koji su obilježili uzbudljivo desetljeće iza nas.

– Jedinstvena pouka ‘Ako sve drugo zakaže, pročitajmo upute‘ sadržana je u toj knjizi čija se poglavlja dopisuju i dalje, i to uredno svaki tjedan. I kao što je jutarnja kava navika od koje se teško odustaje, tako je i ovo: kako ne polemizirati s autorom ove kolumne iznova svakoga četvrtka? – komentira profesor s Pravnog fakulteta Mladen Vedriš.

Naziv te jedinstvene kronike dramatičnog vremena od 2005. do 2015., obilježenog žestokim uzletom, šestogodišnjom recesijom i krhkim oporavkom, potječe iz kolumne objavljene 5. svibnja 2006., a odnosi se na staru poslovnu izreku koja označava stanje euforije na tržištu kapitala kad u nebo lete dionice loših tvrtki, a ne samo dobrih.

‘A bilo je jasno da vjetar ne može dugo puhati takvom snagom. I mnogi su purani pali na tlo. Ostali su samo oni koji su sposobni letjeti bez vjetra, vlastitim snagama. I to su junaci nekih od kolumni. Ali zahvaljujući upornom vanjskom zaduživanju države, neki ‘purani‘ i danas lete. Pitanje je samo do kada‘, piše Miodrag Šajatović.

Više na: https://lider.media/ekonomalije-knjiga 

18. travanj 2024 11:50