Hrvatska
StoryEditor

Objavljeni uvjeti za ravnatelja, nadzornike i Programsko vijeće HRT-a

16. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora objavio je natječaj za izbor glavnog ravnatelja HRT-a, devet članova Programskog vijeća te četiri člana Nadzornog odbora.

Mandat glavnog ravnatelja je pet godina, mora biti hrvatski državljanin s visokom stručnom spremom koji zna barem jedan svjetski jezik, ima deset godina radnog iskustva, poznaje medijsko zakonodavstvo, nove informacijske tehnologije te ima najbolji program rada i upravljanje HRT-om.

Kada je riječ o Nadzornom odboru HRT-a on ima pet članova, od kojih četiri imenuje i razrješava Sabor, a jedan je predstavnik radnika. Mandat im je četiri godine, a za nadzornike mogu biti izabrani samo hrvatski državljani sa sveučilišnim diplomskim studijem ili s njim izjednačenim studijem, koji znaju najmanje jedan svjetski jezik te imaju minimalno deset godina radnog iskustva. Pri izboru članova vodit će se računa da barem po jedan član bude iz financijske i pravne struke te da većina ima iskustva s područja medija. Nadzornici ne mogu biti državni dužnosnici niti osobe koje obnašaju dužnosti u tijelima političkih stranaka ili tijelima jedinica lokalne samouprave. Također, u obzir ne dolaze osobe koje su u radnom odnosu ili obavljaju bilo kakve druge poslove u konkurentskim tvrtkama te ne mogu biti vlasnici, dioničari niti imatelji udjela u konkurentskim pravnim osobama.

Također, Odbor je raspisao javni poziv za izbor devet članova Programskog vijeća HRT-a u kojem traži medijske stručnjake i stručnjake za audiovizualne djelatnosti, ugledne intelektualce, priznate umjetnike, stručnjake i ostale javne djelatnike koji su se u javnom životu istakli zalaganjem za poštivanje demokratskih načela i vladavinu prava, izgradnju i unapređenje najviših vrednota ustavnog poretka Hrvatske, razvitak civilnog društva, obranu ljudskih prava i sloboda, promicanje kulture, znanosti i umjetnosti, kao i zaštitu slobode medija i izražavanja. Oni ne smiju biti državni dužnosnici niti članovi stranke te zaposleni ili dioničari konkurentskih pravnih osoba. Devet članova vijeća (osim dvoje koji dolaze iz redova zaposlenika HRT-a) ne smiju za vrijeme mandata biti ni u kakvom financijskom i/ili poslovnom odnosu s HRT-om niti od HRT-a stjecati bilo kakve prihode niti posredovati prigodom sklapanja poslova HRT-a s trećim osobama. Pet članova imenuje se na mandat od četiri godine, a četvero na mandat od dvije godine.

18. travanj 2024 10:08