Hrvatska
StoryEditor

‘Obrazujte stečajne upravitelje, ovako više ne ide‘

05. Ožujak 2013.

Hrvatska udruga sindikata (HUS) predložila je danas pokretanje programa sufinanciranja osposobljavanja nezaposlenih ekonomista i pravnika za obavljanje poslova stečajnih upravitelja.

Praksa provođenja stečajnih postupaka već duže vremena ne donosi kvalitetne rezultate, a ima i slučajeva da se pojedinci s liste stečajnih upravitelja angažiraju usprkos tome što protiv njih postoje optužnice zbog kriminalnih radnji počinjenih u obavljanju službene dužnosti, ističe HUS u priopćenju.

Ujedno je prosjek starosti osoba s liste stečajnih upravitelja sve viši, a poslovi se umnažaju zbog gospodarske krize i novih propisa, poput Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

HUS se nada da će uskoro biti usvojen i Zakon o stečaju fizičkih osoba, koje trpe nepovoljnije uvjete u borbi s insolventnošću nego pravne osobe, a prilike u Hrvatskoj nalažu državi donošenje takvog rješenja. Po nekim procjenama, za provedbu takvog zakona trebat će osposobiti više stotina stečajnih upravitelja.

S obzirom na tužne brojke s tržišta rada po kojima visokoobrazovane osobe pravne i ekonomske struke čine 11,5 posto od ukupnog broja nezaposlenih, HUS predlaže da Vlada pokrene projekt sufinanciranja osposobljavanja nezaposlenih ekonomista i pravnika za stečajne upravitelje.

Sindikat drži da bi prihvaćanje te inicijative donijelo višestruku korist za državu, kako u suprotstavljanju rastućoj nezaposlenosti, tako i s aspekata ciljeva socijalne i ekonomske politike.

26. travanj 2024 06:38