Hrvatska
StoryEditor

Očekivanja od ulaska u EU možda su bila prevelika

06. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

U organizaciji Njemačko-hrvatsko industrijske i trgovinske komore organizirana je panel diskusija s temom Hrvatska – godinu dana poslije ulaska u Europsku uniju.

Kao uvod zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić istaknuo je važnost Njemačko-hrvatsko industrijske i trgovinske komore kao jedan od ključnih poveznica između te dvije zemlje. Više od 300 članova sudjeluje u suradnji, a Njemačka je druga zemlja po veličini hrvatskog izvoza i jedan od najvećih investitora u Hrvatskoj.

Panel diskusiju otvorio je savjetnik ministra gospodarstva Tomislav Radoš koji je istaknuo da Hrvatskoj nije bolje, ali i da su ljudi možda imali prevelika očekivanja.

- Ovo je normalan proces, a očekivanja su bila nerealna. Ne ide to tako brzo i u godinu dana nadoknaditi 15 godina loše politike. Ali postoji znaci oporavka - volumen industrijske proizvodnje raste, a to je dokaz da se kreće na bolje – rekao je Radoš.

Atlantic grupa u procesu je realizacije investicije u Novoj Gradišci , a kao jedna od prednosti koja se spominjala je jeftinija mogućnost zaduživanja. Ivan Mišetić iz Atlantica je to i priznao, ali smatra da Europska unija nije uzrok tome.

- Mi se zadužujemo jeftinije, ali to je zbog naše pozicije. Ali ne možemo se uspoređivati sa zemljama koje su ušle prije nas, jer to je bio potpuno drugačiji trenutak. Problem je što se hrvatske firme nisu dovoljno dobro pripremile u nekim slučajevima, a ulaskom se multiplicirala konkurencija. Oni koji su gledali samo Hrvatsku sad imaju problema – smatra Mišetić.

Velike promjene dogodile su se na tržištu osiguranja, pogotovo na auto osiguranju. Ipak, Boris Galić iz Allianza na to ne gleda kritično.

- Tržište se liberaliziralo, ali svima je bilo jasno da se to mora dogoditi. Nama nije drago kad moramo spuštati cijene, ali dugoročno će se to pokazati dobrim. Problem je što osiguranja investiraju u državne obveznice po kamati od pet posto koje je koliko-toliko sigurno, a ne ulaže u privatne investicije – rekao je Galić.

Končar energetskim tranformatorima posao je olakšan priznao je Ivan Miličić. Neke vize su ukinute, neke carine također, i to je, kaže, olakšanje za poslovanje.

- Nama se nije promjenilo toliko drastično, ali su neke stvari ubrzane. Papirologija je jednostavnija, putovanja također. Ali što se tiče utjecaja na građane i tvrtke ovo je možda prekratko vrijeme, ali ništa nije izgubljeno. Smatram da će dugoročno ulazak u Europsku uniju donijeti dobro svima nama – zaključio je Miličić.

18. travanj 2024 19:29