Hrvatska
StoryEditor

Očekuje se pad industrije nakon dva mjeseca rasta

29. Travanj 2014.

Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o industrijskoj proizvodnji u ožujku, a većina makroekonomista očekuju njezin pad, nakon dva mjeseca rasta.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuju u prosjeku da je u ožujku industrijska proizvodnja oslabila za 0,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom jedan očekuje rast od 0,5 posto, dok ostali očekuju pad u rasponu od 0,2 do 0,5 posto.

Pokažu li se procjene točne, bio bi to prvi pad proizvodnje u ovoj godini. U siječnju je porasla za 2,2, a u veljači za 1,6 posto. Ukupno je u prva dva mjeseca ove godine industrija porasla za 1,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

 - Nakon dva mjeseca rasta, u ožujku očekujemo blagi pad industrijske proizvodnje, što je posljedica visoke prošlogodišnje baze i slabe domaće potražnje. Snažniji pad spriječava polagani oporavak u okruženju, iako nekonkurentnost izvozne industrije te općenito njezin nizak udio ograničavaju značajniji oporavak - navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

05. svibanj 2024 04:11