Hrvatska
StoryEditor

Očekuje se rast industrijske proizvodnje 15. mjesec zaredom

30. Svibanj 2016.

Državni zavod za statistiku objavit će u ponedjeljak izvješće o industrijskoj proizvodnji u travnju, a makroekonomisti očekuju njezin rast 15. mjesec zaredom, i to brži nego mjesec dana prije.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuju u prosjeku da je u travnju industrijska proizvodnja porasla za 7,7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 5 do 9,2 posto. Pokažu li se procjene točne, bio bi to 15. mjesec zaredom kako proizvodnja raste na godišnjoj razini, što nije zabilježeno još od 2007., dvije godine prije šestogodišnje recesije. Uz to, očekuje se i ubrzanje rasta, s obzirom da je u ožujku industrijska proizvodnja porasla 6,9 posto na godišnjoj razini.

- Snažan rast industrijske proizvodnje na godišnjoj razini zabilježen u prva tri mjeseca trebao bi se nastaviti i u travnju. Naime, čak i uz zadržavanje proizvodnje na razinama iz ožujka, na godišnjoj razini obujam industrijske proizvodnje bio bi viši za preko 12 posto. S obzirom da očekujemo blagi pad proizvodnje na mjesečnoj razini, proizvodnja bi trebala na godišnjoj razini porasti 9,2 posto, navodi jedan od makroekonomista.

Makroekonomisti kažu kako, osim jačanja inozemne potražnje, na što ukazuje višegodišnji rast izvoza, pozitivno na industrijsku proizvodnju utječe i blagi oporavak domaće potražnje. Zahvaljujući tome, trend rasta proizvodnje ušao je u treću godinu. Lani je, naime, industrijska proizvodnja porasla 2,6 posto, dok je godinu dana prije zabilježila rast od 1,3 posto.

- Uz pretpostavku daljnjeg oporavka inozemne potražnje, i do kraja godine očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta industrijske proizvodnje", zaključuje jedan od makroekonomista

20. travanj 2024 00:14