Hrvatska
StoryEditor

Očekuje se rast prometa u maloprodaji za 0,5 posto

13. Ožujak 2015.

Analitičari Hrvatske gospodarske komore (HGK) u ovoj godini očekuju nastavak rasta realnog prometa u trgovini na malo, i to za 0,5 posto, malo više nego u prošloj godini

Promet u trgovini na malo nastavio je u siječnju uzlazni trend na godišnjoj razini, koji traje od kolovoza prošle godine, pokazuje u četvrtak objavljena prva procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Promet u trgovini na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću, bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u siječnju je, prema kalendarski prilagođenim podacima, realno porastao 2,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Ukupan promet, što su ga u siječnju ostvarili poslovni subjekti kojima je trgovina na malo pretežna djelatnost, porastao je, pak, realno za 3,5 posto u odnosu na lanjski siječanj.

"Na rast je djelomično utjecalo povećanje neto plaća (promjena poreza na dohodak), koje je nastupilo početkom ove godine te visoki rast noćenja stranih turista", navode analitičari HGK u osvrtu na podatke DZS-a.

Ističu, međutim, da je razina prometa još uvijek znatno niža u odnosu na onu iz 2008., što je, kažu, rezultat višegodišnjih negativnih kretanja na tržištu rada, zbog čega je smanjena kupovna moć stanovništva.

U ovoj godini analitičari HGK očekuju nastavak rasta realnog prometa u trgovini na malo, zahvaljujući niskoj bazi, te očekivanjima da će se nastaviti pozitivna turistička kretanja i realni rast neto plaća.

20. travanj 2024 03:52