Hrvatska
StoryEditor

Očito se nismo svi zajedno pripremili za Zakon o gradnji

02. Siječanj 2014.
Piše:
lider.media

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš večeras je u emisiji RTL Danas govorila o novom Zakonu o gradnji koji je digao na noge agencije za prodaju nekretnina i oglašivače. Njima je, naime, sporan dio koji propisuje kazne od 5 do 30 tisuća kuna za fizičke i pravne osobe koje u medijima oglašavaju prodaju nekretnine bez eneregetskog certifikata, te se žale da im je zbog toga pao promet.

Već prvog dana ovog mjeseca dva najveća oglašivača tako su zajedno imali 105.000 oglasa za prodaju nekretnina manje, u odnosu na 31. prosinac 2013. Tvrde, kako prenosi RTL, da su kazne u Zakon ubačene u zadnji čas bez rasprave.

- Očito se nismo svi zajedno pripremili za ovakvu situaciju. Od 1. srpnja je obveza i za vlasnike koji prodaju i za agencije koje oglašavju. Ali, mi smo u regulativi imali sankciju samo za vlasnike i sve smo agencije na to upozorili i rekli smo da je vrijeme prilagodbe do 1. siječnja 2014. godine te da će tada biti sankcije i za agencije koje oglašavaju.

Nažalost, oni su se doveli u tu situaciju. Tek od 20. prosinca su tako uzavrele strasti iako je obveza od prvog srpnja – kazala je Mrak Taritaš koja tvrdi kako kazne moraju biti primjerene kako bi se ljudi educirali i poticali na energetsko obnavljanje svojih kuća i certificiranje.

Ustvrdila je i kako nije riječ o parafiskalnom nametu, te kako je certifikat obveza, kao i kad vadimo gruntovni izvadak da dokazujemo vlasništvo.

- Netko tko kupuje mora znati što kupuje - rekla je ministrica.

25. travanj 2024 11:07