Hrvatska
StoryEditor

Od danas novi model upućivanja specijalistima i na bolničko liječenje

02. Rujan 2013.
Piše:
liderhrt

Od danas se primjenjuje novi model upućivanja pacijenata na specijalističke preglede i bolničko liječenje kako bi se smanjile liste čekanja i uštedio proračunski novac.

Za bolovanja će biti mjerodavni isključivo liječnici obiteljske medicine i morat će biti potkrijepljeni nalazima, a propisivat će se jeftiniji generički lijekovi. Tko želi skuplje, morat će doplatiti.

Postavljanje dijagnoze, liječenje pacijenata i praćenje kroničnih bolesnika prebacuje se na liječnike primarne zaštite, a prijeoperativne pretrage više se neće obavljati u bolnicama, nego u domovima zdravlja, što mnogi liječnici podupiru. 

-U načelu dobar pokušaj HZZO-a da neke stvari dovede u red. Za pacijente će biti manje nepotrebnog čekanja od jednog do drugog odjela. Također moći će preciznije pratiti koliko tko od nas svojim upućivanjima financijski opterećuje ovaj sustav, smatra dr. Leonardo Bressan iz Hrvatske koordinacije obiteljske medicine.

Bolnički liječnici moći će davati preporuke za terapiju ili lijek, ali ne i za bolovanje. HZZO će i dalje kontrolirati nalaze, što katkad dodatno opterećuje rad liječnika, ali predsjednica Obiteljske medicine u Hrvatskom liječnikom zboru dr. Lidija Gović-Golčić kaže da se odgovorni liječnici nemaju čega bojati. Mislim da savjesno i odgovorno vodimo naša bolovanja, pratimo pacijente koji su na bolovanju. Sigurno da će biti određenih kontrola, ali da smo mi odgovorni za kompletno praćenje, zatvaranje bolovanja također podupirem i smatram da je to u redu, rekla je.

Pokušat će se smanjiti i neracionalna potrošnja lijekova propisivanjem najjeftinijih generičkih lijekova, što neće ugroziti liječenje pacijenata, tvrdi dr. Gović-Golčić. Smatram da razlika između generika i originala zaista ne postoji i da zbog uštede u cijelom sustavu podržavamo propisivanje generičkih lijekova, kazala je. Novost je što će bolesnik upućen na hitni bolnički prijem s jednom uputnicom u sedam dana obaviti sve potrebne pretrage, a hitnu medicinsku pomoć će se kao i do sada moći dobiti bez uputnice.

A sve ove promjene dogodit će se u ozračju skorašnjeg već najavljenog štrajka liječnika te medicinskih sestara i tehničara.

24. travanj 2024 10:43