Hrvatska
StoryEditor

Od danas zahtjevi za subvencioniranu kupnju stana

16. Ožujak 2012.
Piše:
lider.media

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je Oglas o početku subvencioniranja stambenih kredita u 2012. Građani od petka 16. ožujka mogu podnijeti zahtjev za nepovratnom subvencijom polovice mjesečnih obroka u prve četiri godine otplate kredita i uštedjeti do 14 tisuća eura, izvijestilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja.

Oglas je objavljen sukladno odredbama Zakona o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita koji je stupio na snagu 24. ožujka 2011. Njime se omogućava subvencioniranje kredita za kupnju stana radi rješavanja stambenog pitanja. Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) sklopila je u ime Republike Hrvatske ugovore s 11 banaka koje će davati subvencionirane kredite. Subvencija se odnosi na nove, izgrađene stanove koji imaju akt o građenju i ishođenu uporabnu dozvolu.

Subvencioniranje se odobrava za kredit čiji iznos ne prelazi 100 tisuća eura, a rok otplate nije kraći od 20 godina. Iznos kredita može biti i veći, ali se u tom slučaju njegova razlika ne subvencionira. Zahtjev za subvencioniranje kredita zajedno sa zahtjevom za stambeni kredit podnosi se odabranoj poslovnoj banci, koja odlučuje ispunjava li podnositelj zahtjeva uvjete za davanje kredita, a ako je odluka potvrdna, dostavlja je APN-u koji donosi odluku o odobravanju subvencioniranog kredita i dostavlja je poslovnoj banci. Iznos dijela kredita za čiju otplatu jamči RH ne može biti veći od 10 tisuća eura, a iznos kamate do kojega se daje jamstvo ne može biti veći od 4,95 posto od ukupnog iznosa kredita. Sredstva za plaćanje kamata korisnik nije dužan vratiti osim ako se ne dokaže da nemogućnost vraćanja kredita nije bila istinita.

18. travanj 2024 21:09