Hrvatska
StoryEditor

Od HNB-a zatraženo da odgovori na pitanja o nadzoru, nezakonitom poslovanju banaka

25. Srpanj 2016.

Iz Udruge Franak javljaju da je povjerenica za informiranje Anamarija Musa usvojila njihovu žalbu i poništila rješenje Hrvatske narodne banke od 29. veljače 2016. godine.

Pozivajući se na institut poslovne tajne, HNB je u veljači odbio odgovoriti na pitanja udruge jesu li i kod kojih banaka utvrđene nezakonitosti tijekom konverzije kredita u švicarskim francima i namjerava li središnja banka poduzeti mjere ili pokrenuti prekršajne postupke protiv banaka.

Povjerenica u rješenju (.pdf), za koje ne postoji pravo žalbe, poništava ono HNB-a i traži da on udruzi Franak u roku od osam dana dostavi odgovore na pitanja, odnosno zatražene informacije.

- U žalbenom postupku utvrđeno je da javni interes da javnost zna koje nezakonitosti su utvrđene, koje su mjere od strane nadzorne institucije utvrđene, nad kojim bankama, te jesu li i koji prekršajni postupci pokrenuti prevladava nad mogućom štetom po interese bankarskog sustava, banaka te štediša, te da upravo pružanjem navedenih informacija, a osobito informacijama o pokrenutim prekršajnim postupcima pred nadležnim prekršajnim sudovima, što nije zakonom zaštićena informacija - navodi se, među ostalim, u obrazloženju rješenja.

Udruga Franak u priopćenju za javnost koje citira HRT navodi da je s usvajanjem žalbe i osvajanjem prava na pristup informacijama "još jednom dokazala da se legalnim i  argumentiranim postupanjem prema nezakonitostima institucija, banaka ili bilo koga drugog, ipak može postići potreban rezultat, unatoč povremenoj skepsi i nevjerici javnosti. Za rezultate je svakako potrebno određeno vrijeme, ali Udruga Franak je uvijek bila i ostat će ustrajna na svojem putu uklanjanja svih nezakonitosti u radu banaka, te na obeštećenju svih građana oštećenih tim nezakonitim ponašanjem."

- Tu je otvoren čitav niz pitanja od javnog interesa, a jedno od njih je ispunjava li HNB, u kojoj mjeri i na koji način, svoju ulogu nadzora banaka - rekla je za Lider povjerenica Musa i dodala kako očekuje da će središnja banka rješenje povjerenstva pokušati osporiti pred Visokim upravnim sudom.

25. travanj 2024 08:35