Hrvatska
StoryEditor

Od iduće godine poskupljuje struja

22. Rujan 2016.
Piše:
lider.media

Ministarstvo gospodarstva predlaže postupno poskupljenje naknade za poticanje i financiranje proizvodnje obnovljivih izvora energije koju građani plaćaju na računima za struju neovisno o opskrbljivaču, doznaje Novi list. Prijedlog koji će vjerojatno biti usvojen do 1. listopada traži da se naknada početkom iduće godine poveća s aktualnih 4,4 lipe s PDV-om na 12 lipa, potom na 14 lipa u 2018., da bi godinu kasnije iznosila 15 lipa po kilovatsatu. Tako bi struja od prvog dana 2017. godine mogla poskupjeti z ačak 3i pol puta.

Iznos naknade bi tako sa sadašnjeg prosjeka za kućanstva od 9 kuna mjesečno (105 kuna godišnje) u 2019. skočio na 37,5 kuna mjesečno (450 kuna godišnje).

Prema pisanju Novog lista, kućanstva u priobalju će nakon završne faze poskupljenja samo za obnovljive izvore i vaučere izdvajati preko 1.300 kuna godišnje ili oko 110 kuna mjesečno. Na razini države, prosječni računi za struju bi mogli porasti za pedesetak kuna po domaćinstvu.

Ubrzo se oglasio ministar gospodarstva Tomislav Panenić potvrdivši u četvrtak kako će naknade za obnovljive izvore električne energije biti povećane, ali kako zbog toga s početkom iduće godine neće poskupjeti električna energija.

Naknada koju građani plaćaju za obnovljive izvore sada je na razini 3,5 lipa po kilovatsatu (kWh) bez PDV-a, a od početka iduće godine ta bi naknada trebala rasti na 10 do 12 lipa po kWh (bez PDV-a), kazao je Panenić u izjavi novinarima u Vukovaru.

- Međutim, sigurno je da smo mi iz Mosta već definirali mjere koje će to kompenzirati tako da do poskupljenja električne energije neće doći, rekao je Panenić.

20. travanj 2024 11:47