Hrvatska
StoryEditor

‘Od naših proizvođača pravimo budalaše‘

23. Listopad 2012.

Mljekari s područja Đakovštine drugoga dana neisporuke mlijeka prerađivačima, u znak nezadovoljstva njegovom sadašnjom otkupnom cijenom od oko dvije kune za koju traže da se povisi na 4,05 kuna, prolili su oko 70.000 litara mlijeka na oranicu tek ovršenog sirka na Štrosmjerovcu pokraj Đakova.

Mlijeko je proliveno iz jedanaest cisterni proizvođača s područja cijele Đakovštine. Riječ je o jučerašnjoj proizvodnji koju su njeni vlasnici danas u prolili. Uoči sutrašnjeg sastanka Savjeta za mlijeko u Ministarstvu poljoprivrede, ako na njemu ne dođe do pomaka, mljekari najavljuju i druge mjere, osim neisporuke, podjele i prolijevanja mlijeka. Među njima je, najavio je predsjednik Stožera za obranu cijene mlijeka Antun Laslo, i blokada graničnih prijelaza.

‘Zatreba li, na graničnim prijelazima i svojim tijelima ćemo onemogućiti ulazak kamiona s mlijekom u Hrvatsku. Još uvijek u Hrvatskoj ima više od 11.000 proizvođača mlijeka, samo neka oni dođu i neka zaustave ovaj cirkus. To je poruka Dukatu, koji je najavio kako će uvesti mlijeko i tako premostiti našu neisporuku. Da imamo mlijeka u Hrvatskoj dovoljno, ne bih rekao ni riječi, ali nedostaje nam 50 posto domaće proizvodnje, a mi od naših proizvođača pravimo budalaše što su se zadužili, rekao je Laslo.

Naglasio je da se bojkotu isporuke mlijeka pridružilo 70 posto proizvođača. O daljnjim potezima odlučit će nakon sutrašnjeg sastanka Savjeta za mlijeko.

25. travanj 2024 12:04