Hrvatska
StoryEditor

Od Savudrije do Konavala vino je uz turizam tradicijski vezano

26. Travanj 2014.

Na izložbi vina u okviru prvog regionalnog vinskog festivala FestiWine predstavlja se 60-tak vinara s juga Hrvatske i 15 vinara iz susjedne Crne Gore, a na današnjem je otvorenju naglašen značaj vina i gastronomske ponude za turizam.

Od Savudrije do Konavala vino je uz turizam tradicijski vezano, vino je zaživjelo i veže se uz gastronomiju i s njom čini ključni turistički proizvod, kazao je ministar turizma Darko Lorencin.

Otvarajući izložbu župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je najjužnija hrvatska županija već priznata nautička, kulturna i gastronomska, a od sada i vinska destinacija.

Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić naglasio je kako je vino dio nematerijalne baštine Mediterana te da milijuni turista koji posjećuju Dubrovnik znače i sigurno tržište.

Izložba vina u prostoru restorana Klarisa i festival Dubrovnik FestiWine dio su projekta prekogranične suradnje interaktivnog razvitka vinarstva i turizma pod nazivom ‘‘Mreža vinskog turizma - WiNe‘‘ (Wine Network Tourism). Za taj je projekt aplicirala i dobila ga Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije - DUNEA, vrijedan je oko 3 milijuna kuna, a objedinjuje tematske vinske staze, vinski muzej, program vinske obuke te Dubrovnik FestiWine.

28. travanj 2024 14:55