Hrvatska
StoryEditor

Od svibnja više nema besplatnog online uvida u zemljišne knjige

10. Travanj 2013.
Piše:
prof. dr. sc. Hrvoje Kačer

Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama prihvatit će se u travnju i vjerojatno stupiti na snagu u svibnju. Uz mnogo novosti ukida se besplatan uvid s obrazloženjem da - sustav mora biti održiv.

U gomili zakonskih prijedloga o kojima se upravo raspravlja ili je Vlada samo utvrdila prijedlog nekog od njih čini se da je Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama ostao izvan žarišta javnosti. Međutim, više je razloga zbog kojih bi šira javnost trebala biti pravodobno upozorena na ono što stoji u tom zakonu. Mnogo je novosti u tome zakonskom prijedlogu. Jedna od njih je ukidanje besplatnog uvida u podatke o zemljišnoj knjizi na internetskoj stranici Ministarstva pravosuđa. Besplatni uvid, a riječ je o više od 20 milijuna posjeta na godinu razini s trendom povećanja broja ili zadržavanja, uz kvalitetu dostupnih podataka, jedan su od najvećih dosega naše države, nešto u čemu se možemo usporediti s bilo kojom razvijenom državom u svijetu. No u obrazloženju Konačnoga prijedloga jasno je napisano da je taj besplatni uvid bio omogućen (samo) zato da se svi nositelji zemljišnoknjižnih prava potaknu na uvid u zemljišne knjige i osigura javnost rada zemljišnoknjižnih sudova. Budući da je taj cilj ostvaren, više nema razloga da sustav bude besplatan jednostavno mora biti samoodrživ!

Može očekivati da troškovi uvida u zemljišne knjige na internetu neće biti simbolični i da će to sigurno smanjiti posjećenost te stranice. Ako posjećenost bude manja, smanjit će se i informiranost svih zainteresiranih, zbog čega će se pak izgubiti mnogo i na pravnoj sigurnosti i vladavini prava. Ako bude tako, postavlja se pitanje je li šteta veća ili čak mnogo veća od koristi koju će se izvući.

Također se zanemarilo da su javnost rada sudova i poticanje nositelja knjižnih prava (ali i drugih zainteresiranih) trajna kategorija jer je riječ o promjenljivim podacima.

Moglo se je postupiti i drugačije.Bilo bi lako zamisliti neku vrstu pretplatničke kartice čiji bi mogli, primjerice za 100 kn, bez ograničenja cijelu godinu imati uvid u online zemljišne knjige. Svi bez dospjelih poreznih dugova mogli bi dobiti takvu karticu ili besplatno ili uz naplatu koja bi im se priznala i za neka druga davanja. Mogla bi se odrediti i dodatna obveza u sklopu pristojbe za uknjižbu iz koje bi se nadoknađivali ti troškovi, besplatan pristup s računala s licenciranim programima itd., ali ipak je najvjerojatnije da se ništa od toga neće dogoditi i da će biti riječ samo o još jednom

Na kraju, može se očekivati da će se mnogi odlučiti na odlazak u zemljišnoknjižni sud i bez ikakve naplate ostvariti pravo na uvid još potpunijih podataka od onih na webu.

25. travanj 2024 09:40