Hrvatska
StoryEditor

Odabrani predsjednici Udruga klastera konkurentnosti

30. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Agencija za investicije i konkurentnost započela je ciklus jačanja konkurentnosti osnivanjem prva tri u nizu klastera konkurentnosti za sektore s najvećim potencijalom na globalnom tržištu.

Riječ je o - prehrambeno-prerađivačkom sektoru, automobilskom sektoru i drvno-prerađivačkom sektoru.

Osnivačke skupštine za prehrambeno-prerađivački sektor i automobilski sektor već su održane, dok se osnivačka skupština za drvno-prerađivački sektor očekuje za četvrtak 31. siječnja.

Na prvoj osnivačkoj skupštini klastera konkuretnosti prehrambeno-prerađivačkog sektora sudjelovalo je 40 članova. Osim inicijativnog odbora u sastavu ravnatelja Damira Novinića i zamjenice ravnatelja Agencije za investicije i konkurentnost Slađane Miočić, osnivačkoj skupštini podršku je dala i Marija Rajaković, načelnica Sektora konkurentnosti u Ministarstvu gospodarstva te Barry Condron, ključni stručnjak na projektu ‘Podrška razvoju klastera‘ kao počasni gost osnivačke skupštine.

- Glavni razlog zbog kojeg smo krenuli u pravcu sektorske specijalizacije i razvoja klastera konkurentnosti proizlazi iz činjenice niske konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, ali i dosadašnjeg iskustva EU koje pokazuje kako je najbolji instrument za jačanje konkurentnosti gospodarstva upravo sektorska specijalizacija i uspostava klastera konkurentnosti - rekao je ravnatelj Agencije Damir Novinić.

Ciljevi Udruga klastera konkurentnosti su umrežavanje javnog, privatnog i znanstveno-istraživačkog pojedinog sektora, jačanje konkurentnosti i stvaranje nove dodane vrijednosti na razini pojedinog sektora, učinkovito korištenje dostupnih izvora financiranja i dobivanje bespovratnih sredstava iz proračunskih sredstava, EU fondova, Programa Zajednice i ostalih dostupnih izvora financiranja, ciljano privlačenje domaćih i stranih investicija u pojedini sektor, lobiranje na regionalnoj, nacionalnoj i EU razini za pojedini sektor itd.

Na osnivačkim skupštinama izabrani su predsjednici prvih dviju udruga, pa će tako predsjednica Prehrambeno-prerađivačkog sektora biti Jadranka Ivanković iz Podravke, a dopredsjednik Zvonimir Novak, Euvita. Na čelu Automobilskog sektora bit će Zlatko Hodak iz Klastera proizvođača autodijelova, dok će funkciju dopredsjednika obavljati Branko Mihalić iz AutoClustera Zagreb.

02. svibanj 2024 18:27