Hrvatska
StoryEditor

Odbijena jamčevina, Varaždinci ostaju u pritvoru

18. Siječanj 2013.

Bivšem varaždinskom gradonačelniku Ivanu Čehoku i trojici suosumnjičenih za korupciju odbijena je jamčevina koju su ponudili za obranu sa slobode te im je određen istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Uz Čehoka idućih mjesec dana u zatvoru u Remetincu provest će i bivši varaždinski dogradonačelnik Zlatko Horvat, poduzetnik Miroslav Bunić i bivši pročelnik jednog od varaždinskih gradskih ureda Stanko Vitez.Odluku o tome donjela je na ročištu zatvorenom za javnost sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda Jadranka Mandušić koja je pritom odbila jamčevinu sve četvorice.

Najavivši žalbu na tu odluku Čehokov odvjetnik Vlado Sevšek novinare je izvijestio da je njegov branjenik sudu za jamčevinu ponudio svoju i majčinu kuću u vrijednosti 1,4 milijuna kuna. Bunić je ponudio nekretnine i novac u vrijednosti dva milijuna kuna, Vitez je htio založiti stan kako bi se branio sa slobode, a Horvat nekretnine.

Čehokov branitelj je kazao da je USKOK već ranije saslušao glavne svjedoke i imao vremena saslušati sve svjedoke pa smatra da nije bilo potrebe za određivanjem istražnog zatvora osumnjičenimaSevšek je kazao kako Čehok ‘nije ležerno prihvatio odluku‘, ali da se nada da će žalba biti usvojena i da će ranije izaći iz zatvora. Četvorica osumnjičenika uhićena su jučer u novoj antikorupcijskoj akciji USKOK-a u čijem sjedištu su sinoć i ispitani. Od izvora bliskog istrazi doznaje se da su se "aktivno branili" i iznijeli iscrpnu obranu, negirajući krivnju.USKOK je protiv Čehoka i Horvat pokrenuo istragu zbog sumnje da su zlouporabili položaj i ovlasti te primili mito od varaždinskog poduzetnika Bunića, suvlasnika i direktora tvrtke Zagorje-Tehnobeton. Sumnja se da su Čehok i Horvat punih osam godina, od 2003. do 2011. pogodovali Bunićevim tvrtkama u dobivanju poslova od Grada Varaždina i u podmirivanju komunalnih obveza tih tvrtaka prema gradu koji je pri tom navodno oštećen za najmanje 6,4 milijuna kuna.Bunić im je zauzvrat navodno dao mito, tj. platio dio kupoprodajnih cijena za stanove koje su kupili - za Čehoka 100 tisuća kuna, a za stan Horvatovog sina 103 tisuće kuna.Uz to, Horvatu je navodno plaćen i ukupan iznos kupoprodajne cijene stana na njegovo ime u vrijednosti od 281 tisuće kuna, a Čehoku radovi na njegovom privatnom objektu u vrijednosti od 44 tisuće kuna. Čehoka se tereti i da je tražio da se njemu i Horvatu opreme stanovi.Bivšeg pročelnika Ureda za prostorno uređenje Varaždinske županije i do jučer pročelnika varaždinskog Ureda za prostorno uređenje, urbanizam i zaštitu okoliša, Stanka Viteza, tereti se da je od kolovoza 2005. do travnja 2009. izdavao građevinske i lokacijske dozvole preko reda i za uzvrat od odgovornih osoba jedne tvrtke tražio da njemu i članovima njegove obitelji po znatnoj nižoj cijeni od tržišne prodaju stanove.Viteza je kupio tri stana, pri čemu je navodno nezakonito pribavio najmanje 68 tisuća eura.Uz četovricu osumnjičenih istraga je pokrenuta i protiv dvaju trgovačkih društava.USKOK Čehoka od ranije već tereti za korupciju odnosno pogodovanje drugom varaždinskom poduzetniku Davoru Patafti.

19. travanj 2024 01:14