Hrvatska
StoryEditor

Odgođen Ovršni zakon

14. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Izmjene Ovršnog zakona i Zakona o javnim ovršiteljima još neće u primjenu jer će se još najmanje tjedan dana morati pričekati na očitovanje Bruxellesa.

Ti zakoni su ispregovarani s Europskom unijom i svaka njihova izmjena mora dobiti zeleno svjetlo. Premijer Zoran Milanović kazao je kako je ova Vlada mišljenja da ‘pored državnih institucija nije potrebna neka para-državna služba koja bi obavljala njen posao‘, odnosno da se outsourca taj posao. Šefica diplomacije Vesna Pusić kazala je da je Hrvatska u procijepu između dviju mogućnosti – da neka zakonska rješenja ne dira do punopravnog članstva u EU ili da pruži uvjerljive dokaze da zakonskim izmjenama nude bolja rješenja za efikasniju provedbu. - Smatramo da su ove zakonske izmjene bolje rješenje za građane - kazala je Pusić.

Razmatrajući pripremu predstavnika Vlade za sjednicu Glavne skupštine Ine, rečeno je kako je njena dobit lani bila dvije milijarde, a da je Vlada suglasna da naftna tvrtka zadrži pola dobiti uz uvjet da reinvestira u razvoj. Vlada je prihvatila izmjene Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji. Na izmjene se išlo zbog, kazala je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, višegodišnje upravljačke, financijske i kadrovske krize. Ove zakonske izmjene jasno bi razdijelile te tri razine i omogućilo restrukturiranja javnog servisa. Iz EU-a je stigla primjedba kako bi se Sabor glavnog ravnatelja trebao birati apsolutnom većinom svih zastupnika. Milanović je kazao kako zakon ide u dva čitanja te da HRT više nema onaj značaj za informiranje građana kakav je imao ranijih godina, a zbog jačanja TV medijskog sektora.

25. travanj 2024 00:41