Hrvatska
StoryEditor

Odgovaramo na pitanja poduzetnika: Što je s povratom poreza u predstečajnoj nagodbi?

10. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

Jedno od mnogobrojnih pitanja koje smo dobili na našoj nedavno održanoj konferenciji Predstečajne nagodbe: jučer, danas, sutra, odnosi se na povrat poreza tvrtkama vjerovnicima koje su bile prisiljene pristati na predstečajnu nagodbu, a na isti iznos su po zakonu morale platiti porez.

Kako ističe poduzetnica koja nam se javila, u gotovo svim europskim zemljama država priznaje povrat poreza za vjerovnike čiji su klijenti otišli u stečaj odnosno predstečajnu nagodbu. Glavni razlog, pojašnjava, što je tvrtka morala pokrenuti predstečajnu nagodbu je taj da je veliki dio potraživanja ostao nenaplaćen, i u konačnici će biti otpisan, a porez je obračunat i u firmi su se zadužili za isti. 

Iz Minstarstva financija poručuju kako ne razmatraju takvu opciju jer je intencija zakonodavca bila uspostava likvidnosti i rješavanje financijskih poteškoća dužnika radi njihovog ponovnog osposobljavanja za sudjelovanje u gospodarskim aktivnostima, a samim time i ponovno funkcioniranje cjelokupnog gospodarstva. 

- S obzirom na navedeno, a osobito uzimajući u obzir svrhu predstečajne nagodbe, ako dođe do ispravka porezne osnovice odnosno obveze poreza zbog nemogućnosti naplate, tada se ispravak može obaviti samo na način da i isporučitelj i primatelj na propisani način i za isti iznos isprave porez odnosno pretporez, nije dozvoljen jednostrani ispravak porezne obveze zbog nemogućnosti naplate.  Ako se porezna osnovica naknadno promijeni tada porezni obveznik koji je isporučio dobra ili obavio uslugu može ispraviti iznos PDV-a ako porezni obveznik kome su isporučena dobra ili obavljene usluge ispravi odbitak pretporeza i o tome pisano izvijesti isporučitelja, pa je PDV i dalje neutralan. Napominjemo, takav način ispravka pretporeza ne može jednostrano inicirati porezni obveznik koji je isporučio dobra ili usluge, već je potreban obostrani dogovor primatelja i isporučitelja. -kažu u Ministarstvu.

25. travanj 2024 03:03