Hrvatska
StoryEditor

Odgovornost je na nama da mijenjamo iskrivljene stavove prema ženama

19. Prosinac 2015.
Piše:
Miro Soldić

Kombinacijama znanja, iskustva i ambicije pojedine osobe - u tim parametrima tražimo i vidimo odlike jednog lidera

Ivana Galić u ožujku je imenovana za direktoricu Marketinga i korporativnih komunikacija Grupe Nova TV, čime je, kako kaže, potpuno zaokružila karijeru u marketingu i komunikacijama, od produkcije, preko agencija i klijenata pa sve do medija. Porazgovarali smo o trendovima u branši, mitskoj ravnopravnosti spolova u domaćem poslovnom svijetu i drugim zanimljivim temama.

Kakvo ste stanje zatekli na novom radnom mjestu šefice Marketinga i korporativnih komunikacija grupe Nova TV? Jeste li uveli neke promjene i ako da, kakve?

– Voditi marketinški tim najuspješnijeg medija i najjačega medijskog brenda u zemlji veliki je izazov te mogu reći da sam vrlo brzo spoznala iz prve ruke sve čari medijske industrije, koja je prije svega kreativna, zabavna i dinamična. Neizmjerno uživam u svakom projektu svog tima. U ovom poslu brzo su vidljivi rezultati rada i predanosti, pa je i motivacija uvijek na visokoj razini, pogotovo ako uvijek želite stvari ‘pomaknuti’ još malo dalje. Jako mi je važno biti u stalnoj komunikaciji sa svojim timom, posebice s voditeljima svih sektora našeg odjela, koji ima oko 50 ljudi te da zajedničkim snagama dolazimo do strategija, pojedinačnih komunikacijskih planova i postizanja najkreativnijih i inovativnih rješenja. Ove je godine Nova TV proslavila i uspješnih 15 godina rada, kao i 10 godina svoje najgledanije središnje informativne emisije ‘Dnevnika Nove TV’. Moram priznati da nam je svima bilo veliko zadovoljstvo različitim aktivnostima zaokružiti tu cjelinu, staviti točku na ‘i’ zatim se  zajedno, kao kompanija, okrenuti budućnosti, novim kreativnim, tehnološkim i ostalim inovativnim konceptima u svim segmentima našeg poslovanja.

Kakvi su vam planovi za razvoj poslovanja u bliskoj budućnosti?

– Marketing, PR i korporativne komunikacije imaju sve veću ulogu. Sve televizije bore se u istoj areni, TV formati postaju sve bolji, programi sve atraktivniji, a komunikacijski kanali su ti kojima dopiremo do krajnjega korisnika i na kraju – tko uspješnije prenosi poruku, taj će imati i najuspješnije rezultate. Perspektivu vidim u apsolutnoj sinergiji offlinea i online kanala, preispitivanju klasičnog poimanja televizije, proizvodnji adekvatnog sadržaju na svim platformama te brizi o komunikaciji na društvenim mrežama. Sve je to važno obuhvatiti i tretirati ravnopravno vođeni jasnim i preciznim strategijama. Cilj nam je opstati kao vodeća multimedijalna platforma u zemlji i svjesni smo da će novi kanali s vremenom dobiti veću važnost tako da to smatramo svojevrsnim ulaganjem u budućnost. U organizacijskom smislu to znači da će morati postojati i jača specijalizacija pojedinaca i manjih timova koji se kontinuirano obrazuju i prate razvoj tehnologije, čime se diferenciramo u odnosu na konkurenciju. Fokusirani smo na to da uvijek budemo najkvalitetniji u svakom segmentu i tako uspijevamo održavati veliku razliku u gledanosti između nas i konkurencije.

Kakva je zastupljenost žena na vodećim pozicijama Nove TV?

– U top-menadžmentu Nove TV sjede četiri muškarca i čak sedam žena, i sve redom bave se ozbiljnim biznisom u uspješnoj tvrtki, ravnopravno s muškim kolegama. I na ostalim razinama menadžmenta Nove TV mnogo je žena koje rukovode svojim sektorima. Smatram da je važna zastupljenost obaju spolova na svim pozicijama, zato što to pridonosi krajnjoj kvaliteti i uspjehu, neovisno o industriji.

Studije pokazuju da je spolno raznoliko vodstvo u kompanijama inovativnije i profitabilnije, ali žene su na vodećim pozicijama i dalje mnogo manje zastupljene nego muškarci. Što je uzrok tome i događaju li se promjene? Koliko je, nisko (ili visoko) postavljen tzv. stakleni strop u našem korporativnom svijetu?

– Kombinacija muških i ženskih karaktera u vođenju kompanije daje najbolje rezultate. Smatram da u Hrvatskoj takav pristup još uvijek nije na zavidnoj razini, usudila bih se reći da smo kao nacija u nekoj početnoj fazi osvještavanja činjenice da žena može biti jednako dobar menadžer kao muškarac. Moja internacionalna iskustva vrlo su slična i mislim da to nije ekskluzivna pojava samo u našoj tradicionalnoj kulturi. Imala sam sreću što sam većinu svoje profesionalne karijere radila u okružju muškarca koji su poštovali žene i tretirali ih ravnopravno, što je najvažnije kad ste mladi i mnogo manje sigurni u ono što znate. Iako se cijelu svoju karijeru susrećem na svim razinama s raznim predrasudama i nazadnim stajalištima društva o ženama u poslu, nekako me nisu nikada ometali u mom profesionalnom razvoju. ‘Stakleni strop’ koji spominjete svakako postoji, ponajviše iz kulturnih razloga okružja u kojem radimo. Presudnu ulogu u tome ima odgoj. Većina žena u poslovnom svijetu svjesna je toga i svejedno ne odgaja svoju djecu da budu drugačija.

Koje su najveće prepreke s kojima se žene susreću pri profesionalnom razvoju?

– Predrasude, obezvređivanje poslovnih ambicija, okružje u kojem se ne potiče osobni razvoj i nedostatak kvalitetnih mentora. Općenito je važno postaviti osobne ciljeve i ne obazirati se na očekivanja okoline. Većina uspješnih poslovnih žena svašta bi oprostila kompaniji koja bi joj bila potpora u osnivanju obitelji, logistici oko djece i fleksibilnome radnom vremenu. Ženama je važno ostvariti se u smislu i karijere i obitelji, i iako vjerujem da će ta ravnoteža između vremena i energije uvijek biti izazov za žene, moramo imati na umu da te iste žene odgajaju društvo budućnosti i formiraju generacije koje nas nasljeđuju.

Može li se činjenica da su žene u poslu često podcijenjene iskoristiti kao prednost, svojevrsni faktor iznenađenja za (mušku) konkurenciju?

– Kod čovjeka koji je obrazovan, samosvjestan i pristojan takva predrasuda ne postoji, pa tako ne dolazi ni do faktora iznenađenja. Ispred takve osobe žena stoji kao ravnopravni sugovornik. Osobe koje nisu takve, uvijek volim iznenaditi, a onda ih i brzo zaboraviti.

S druge strane, jesu li žene jedna prema drugoj oštrije upravo stoga što su konkurencija među njima rivalstvo jači jer se moraju više dokazivati na poslu od muških kolega?

– I u ženskoj je i u muškoj prirodi da se natječe. Nemam takva iskustva da su žene jedna prema drugoj oštrije samo zato što su žene, možda samo bolje poznaju slabe strane činjenice da ste žena. Trudim se uvijek senzibilizirati žene u svome poslovnom okružju da se međusobno osnažuju i podupiru. Pozitivna je energija osim znanja jedino čime se možemo boriti protiv predrasuda i razvijati i osobno i kao društvo u cjelini.

25. travanj 2024 15:18