Hrvatska
StoryEditor

Odluka Vlade o zamrzavanju tečaja franka - dobra

30. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Glasači u prošlotjednom Fight clubu ipak smatraju da je odluka Vlade da zamrzne tečaj bila dobra.

U napetom Fight clubu pobjedu sa svojom tezom da je zamrzavanje tečaja franka dobra odluka odnio je Drago Jakovčević s 90 glasova. U tjednu kada se morao braniti od napada Hrvatske udruge banaka doživio je malu pobjedu u našem Fight clubu.

- Ovo je rješenje koje će pomoći dužnicima, ali treba znati da je rješavanje cijelog problema kompleksno. Tu se susreću razne grane od ekonomske, pravne, socijalne i nije lako to riješiti. Ova odluka je donesena da se pomogne dužnicima u francima i da se spasi oko 100 tisuća građana koji su socijalno ugroženi. To naravno treba gledati kroz prizmu skorašnjih izbora jer sve su to su potencijalni glasovi- rekao je Jakovčević koji je dobio 90 glasova.

Svega devet glasova manje dobio je Željko Lovrinčević koji ovaj potez Vlade nije smatrao dobrim.

- Veliki je problem ove odluke što može imati dalekosežne posljedice jer po meni nije ustavna. Radi se o tome da se pomaže samo jednoj vrsti dužnika s valutnom klauzulom i to fiksiranjem tečajeva. To je problematično i s tim bi banke mogle pisati tužbe ustavnom i europskom sudu koji će imati onda delikatnu situaciju. Drugi problem je što se u zakon o potrošačkom kreditiranju stavlja tečaj franka što je problematično jer se radi dvostruka tečajna lista. Tko nam sada može garantirati da Vlada neće tako odlučiti fiksirati tečaj eura, dolara ili bilo koje valute da nekome pomogne – rekao je.

Ovaj tjedan u Fight clubu pitamo vas budi li se burza s novom serijom IPO-a. Komentirajte i glasajte na ovom LINKU.

25. travanj 2024 18:41