Hrvatska
StoryEditor

Odvjetnici obilježili svoj dan

10. Prosinac 2015.
Piše:
lider.media

Nije slučajno da je CCBE (Vijeće odvjetničkih komora Europe), krovna udruga odvjetničkih komora Europe koja predstavlja 32 zemlje članice i 13 pridruženih članica te više od milijun odvjetnika, za obilježavanje Dana Europskih odvjetnika odabrala 10. prosinca jer je to i Međunarodni dan ljudskih prava.

Ovogodišnja tema Europskog dana odvjetnika je sloboda izražavanja. Tema je izabrana na nivou čitave Europe jer je sloboda izražavanja ugrožena do te mjere da se protiv nje organiziraju čak i teroristički napadi, a sloboda izražavanja je jedno od temeljnih vrijednosti europske civilizacije i nerazdvojivi dio ljudskih sloboda.

Odvjetnici su jedni od zaštitnika i čuvara tih sloboda, često braneći i štiteći one koji se ne mogu sami zaštititi i ostvariti svoja prava. Zbog toga smatramo da je važno raspravljati o slobodi govora samih odvjetnika, primjerice kad govore o slučajevima u kojima sudjeluju, ili kad se općenito izjašnjavaju kao dio civilnog društva.

Europski dan odvjetnika održao se danas širom Europe, a govornici u Hrvatskoj odvjetničkoj komori bili su prof. dr. Biljana Kostadinov s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Dražen Tripalo, sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske, Laura Valković, odvjetnica te Robert Travaš, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore. koji je naglasio: - Obrana slobode izražavanja je obrana temelja demokracije, ljudskih sloboda i europske civilizacije.

18. travanj 2024 03:33